«Українська» бригада на берегах Тигра

Добропорядний український народ своїх синів і доньок не збирався посилати до Іраку. За нього це зробили лояльні до режиму Леоніда Кучми парламентарі-мільйонери. 28 серпня 2003 року перший наш військовий черевик ступив на чужу землю. Вона виявилася не надто гостинною. В Іраку загинуло 18 українців, 31 поранено. Ще одинадцять травмовані та хворі.

Віктор Ющенко на майдані привселюдно пообіцяв, що виведе з батьківщини Саддама Хусейна наш миротворчий контингент. Схоже, у цьому питанні слова Президента не розходяться з ділом. Либонь, його легше виконати, аніж, скажімо, бандитів посадити в тюрми. В усякому разі на першому етапі, який завершено 15 березня, виведено 150 осіб. Ще 550 воїнів повернулося в Україну в травні місяці. Нині в Іраку налічується 876 вояків. З них основна частина – 840 осіб – перебуває в складі 81-ї тактичної групи, що базується в Ель-Куті. Ще тридцять офіцерів працюють у штабі багатонаціональної дивізії, очолюваної польським воєначальником, і шестеро несуть службу в штабі багатонаціональних сил.

Під час останньої ротації українці навчали іракців військових премудростей.

– Посланці з берегів Борисфена вже підготували три місцеві піхотні батальйони загальною кількістю 2700 осіб, – каже міністр оборони України Анатолій Гриценко. – А сертифікацію провели американські фахівці. Це, по суті, перше цілісне з’єднання в збройних силах Іраку. Жоден із військових контингентів, окрім нашого, не може похвалитися таким успіхом. Тому місцеву бригаду в складі трьох батальйонів можна сміливо йменувати «українською».

– Наш миротворчий контингент гідно, планомірно, узгодивши всі питання з партнерами по коаліції, виходить із операції, – уточнив керівник профільного комітету Верховної Ради Георгій Крючков. – Україна – єдина держава, яка після себе в Іраку залишає добре підготовлені військові частини. Безперечно, ситуація на берегах Тигру бажає бути кращою. Терористи, схоже, не збираються складати зброї.

Наші залишатимуть місце збройного конфлікту за спеціально розробленим Генштабом планом. Він – секретний. Тому подробиці документа не розголошуються. Відомо лише, що завершальний етап виводу 81-ї тактичної групи буде здійснено з 20 по 30 грудня. Додому українські воїни повертатимуться необтяжені зброєю. Левову частку залишать в Іраку. Як… гуманітарну допомогу. Про це, зокрема, попросив місцевий уряд.

– Участь у миротворчих операціях – добра нагода, аби відчути воїну, для чого він, власне, живе і працює, – висловив свою думку міністр оборони. – Людей, котрі пройшли через гарячі точки, можна сміливо вважати елітою Збройних сил України.

Судячи з усього, після повернення наших військ почнеться четвертий етап у двосторонніх стосунках. На рівні дипломатів і, безперечно, підприємців. Бізнесмени просто зобов’язані використати сприятливі стосунки з Іраком, започатковані людьми у військовій формі.

…А синьо-жовте знамено, до речі, залишиться на місці. Чекатиме на український військовий персонал – 50 осіб (30 – офіцери Збройних сил, 10 – представники Держприкордонслужби, 10 – фахівці з МВС), який в Іраку має з’явитися 2006 року.