Рік тому був лише початок

Другий з’їзд президентського Народного союзу «Наша Україна» показав, що в партії сформувалося два крила, які по-різному бачать її розвиток.

Починалося все досить традиційно: сила-силенна делегатів (прибуло їх аж 1324), владні «Мерседеси» зі спецномерами, помаранчева символіка, призабуті вже революційні гімни... Ідилію псував хіба що невеликий мітинг, учасники якого вимагали виключити із партії Миколу Мартиненка і Давида Жванія, Євгена Червоненка та Петра Порошенка. Останній тим часом, роздаючи автографи прихильникам, заявив, що цей пікет оплачено.

Згодом закиди у бік нашоукраїнських олігархів пролунали вже з трибуни. Від Ужгородської райорганізації надійшла пропозиція переобрати керівні органи партії й виключити з них осіб, які її дискредитували. Схоже, розкол? Проте, хоч як дивно, скандалу не сталося. Бо слово взяв почесний голова НСНУ Віктор Ющенко. Президент погодився провести нові вибори політради. Він упевнений, що розходження у позиціях свідчить про демократію в лавах партії.

– Рік тому нічого не завершилося, – сказав Віктор Андрійович, – рік тому тільки почалася прекрасна щаслива дорога до демократичних, політичних, економічних, гуманітарних та соціальних процесів.

В України є лише одна перспектива – свобода й демократія, які є основними здобутками Помаранчевої революції. Тому президент як гарант Конституції пообіцяв забезпечити чесні вибори без використання адмінресурсу.

Не забуває влада і про економіку. Віктор Ющенко вкотре нагадав про здобутки в соціальній сфері, а також пообіцяв стримувати інфляцію. Водночас він визнав, що попередньому урядові не вдалося запобігти зростанню цін на м’ясо та цукор.

У планах влади – проведення реформ судочинства та освіти. Змін зазнає вітчизняна охорона здоров’я, відчують турботу й інваліди. І, звісно, триватиме боротьба з корупцією, яка, на думку президента, ведеться досить успішно. Бо за рейтингом боротьби із корупцією Україна за рік піднялася із 122-го до 107 місця. Згодом прем’єр-міністр Юрій Єхануров у своєму виступі пообіцяв виконати всі поставлені президентом завдання.

Та, аби продовжити реформи, потрібно передусім добитися успіху на березневих виборах. Віктор Ющенко не сумнівається в цьому. Однак самотужки перемогти навряд чи вдасться, тому варто відновлювати єдність.

– Ми маємо подати один одному руку, створити коаліцію й вийти на березень 2006 року в оновленій силі, – зауважив Віктор Андрійович. Ідеали Майдану від цього тільки виграють.

Присутні на з’їзді лідер Народного руху Борис Тарасюк, голова Партії промисловців та підприємців Анатолій Кінах, а також представники партії «Реформи і порядок» Тарас Стецьків та Володимир Філенко підтримали таку ініціативу.

Глава держави завчасно покинув з’їзд, а надворі на нього вже чекали прихильники, аби сфотографуватися. Віктор Ющенко їм не відмовив. Раптом до нього підбіг чоловік і у сльозах почав просити про допомогу. Віктор Андрійович уважно вислухав громадянина, пообіцяв особисто зустрітися і розв’язати його проблеми.

Після від’їзду Віктора Ющенка всі з нетерпінням чекали на переобрання керівництва НСНУ. Вирішили голосувати таємно. Мов рояль із кущів, одразу з’явилися й прозорі урни для цього. Та в останню мить таємне голосування скасували, тож політрада партії не зазнала змін.

З’їзд Народного союзу так і не дав відповіді на основні питання. Зокрема, невідомо, хто ж очолить виборчий список партії: Віктор Ющенко чи Юрій Єхануров. Не вималювалась остаточно й провладна коаліція, відповідно, немає і виборчих списків. Можливо, в НСНУ чекають до 22 листопада, щоб у річницю Помаранчевої революції на Майдані закликати колишніх союзників (зокрема, і Юлію Тимошенко) до єдиного блоку? Або хоча б відновити «Нашу Україну» зразка виборів-2002.

Утім, з’їзд насправді не завершився. Наразі оголошено перерву до 3 грудня. Тоді в Народному союзі «Наша Україна» планують остаточно вирішити всі питання, пов’язані із виборами та коаліцією.