«Вибори мера столиці: хто на старті?»

Такою була тема чергового засідання Українського клубу, що його організували Центр соціальних досліджень «Софія» і Центр політичної реклами. Політологи й політики, депутати й соціологи вкотре зійшлися на тому, що побороти нинішнього Київського міського голову наразі нема кому. Цим експерти й пояснюють неабияку агітаційну млявість основних претендентів на головне крісло на Хрещатику, 36.

«Команди дуже довго збираються, довго запрягають, побачимо, як будуть їхати», – каже керівник Центру політреклами Роман Кухарук. За його словами, «карта знову падає в руки» Олександра Омельченка. Експерт не бачить альтернативи нинішньому меру. Хоч і назвав кілька прізвищ його можливих конкурентів: М.Томенко, В.Бондаренко, І.Салій, Ю.Бойко, А.Коваленко, В.Кличко. До цього переліку лідер організації «Молодь – надія України» Вадим Гладчук укотре додав себе, образившись, що його у попередньому виступі не згадали. Гладчук вважає себе реальним конкурентом, ось Миколу Томенка чомусь назвав «технічним кандидатом».

Керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що на виборах мера столиці мотивація симпатії виборців буде іншою, ніж їхня позиція на виборах до Верховної Ради. Тут більше звертатимуть увагу на самого кандидата, ніж на його партійність. Утім Романа Кухарука розчарувала пропорційна система й щодо парламентських виборів. На його думку, вона не сприяє, як багато хто сподівався, розбудові партій. Адже на вибори в основному йдуть не партії, а блоки. До того ж блоки іменні: люди голосуватимуть за відомого лідера, який «несе котів у мішку».

– Олександр Омельченко об’єктивно лідер за всіма соціологічними дослідженнями і його теоретично не може перемогти ніхто, – переконаний В.Бала.

Він гадає, що Омельченка намагатимуться здолати «сліпим способом», тобто різними методами відбиратимуть голоси, висуватимуть багатьох кандидатів із близьким до омельченківського електоратом. Може, на думку експерта, піти на вибори Віталій Кличко. Але, як вважає пан Бала, він не зможе ефективно керувати таким містом, як столиця.

Політолог Андрій Єрмолаєв переконаний, що обіцянки всіх кандидатів мало чим відрізнятимуться від програми нинішнього мера. Бо кияни не дуже слухатимуть їхні партійні завдання, а вимагатимуть міських проектів. Єрмолаєва підтримав голова організації «Громадська рада України» Валентин Халецький: «Перемогти зможе той, хто доведе, що здатний робити конкретні справи, хто запропонує модель муніципальної корпорації з обслуговування киян».

Директор соціологічного центру «Соціс» Наталя Погоріла заявила, що попри мітингову активність певних сил, половина опитаних киян задоволена сучасним становищем у місті. А 58 відсотків вважають, що Київ став кращим за часи головування у столиці нинішнього мера. Респонденти кажуть, що місто стало чистішим і світлішим. Незважаючи на перманентні будівельні конфлікти, більшості киян подобається те, що столиця розбудовується. Не лише будинками, а й дорогами, мостами тощо.

– На цих виборах може перемогти або Омельченко, або диво, – каже народний депутат Борис Беспалий. А інших претендентів він запитав: «Де ж ви раніше були?» Депутат вважає, що пасивність між виборами – великий контраргумент, бо «кияни на міфи не клюють». У Омельченка ж тим часом, за словами Беспалого, склався свій електорат, люди пов’язують з його іменем стабільність, прогнозованість, майстерність політика і дипломатичну гнучкість. А на ці риси, на думку парламентарія, нині, після роз’єднаності державної влади, попит значно зріс.