Облаштувалися, але в яму втрапити можна

Осінній місячник з благоустрою  та поліпшення санітарного стану столиці завершився. Час підбивати підсумки. Хто найбільше доклав зусиль, аби столиця стала чистішою, визначала спеціально створена комісія.

Начальник Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Сергій Рюмшин зауважив, що місячник хоча й закінчився, але роботи тривають. Загалом же, за його словами, все заплановане виконано. «Для упорядкування столиці було витрачено 184 мільйони гривень, що в півтора рази більше, ніж торік», – зазначив пан Рюмшин. Загалом відновлено 336 тис. кв. м асфальтового покриття – дороги, тротуари та міжквартальні проїзди, відремонтовано та очищено близько 15 тисяч зливоприймачів та оглядових колодязів. За період осіннього місячника встановлено майже 1900 нових і відремонтовано понад 4,5 тисячі старих контейнерів для сміття, а також облаштовано 248 нових контейнерних майданчиків. Оновили й 83 км мереж зовнішнього освітлення. Щодо аварійних балконів, то їх цьогоріч замінили 129 – це вдвічі більше, ніж торік. Подбали у столиці і про рослинність – зрізали 10 тисяч сухостійних та аварійних дерев, близько 8 тисяч – кронували. Водночас висадили понад один мільйон квіткових, майже 24 тисячі дерев та 40 тисяч кущів.

Пан Рюмшин наголосив, що особливу увагу приділили благоустрою приватного сектору: «Найкраще попрацювали в Печерському, Подільському та Деснянському районах». Традицію упорядковувати прилеглі території підтримали й промислові підприємства столиці: своє господарство привели до ладу майже 340 із них.

Не обійшлося й без проблем, розв’язати які намагаються й донині. Одна із них – не всі літні торговельні майданчики демонтовано, а вони не лише перешкоджають пересуватися пішоходам, а й механізовано прибирати тротуари. Проблема виникла й з благоустроєм окремих транспортних вузлів та виходів із метро, які потопають у смітті та грязюці. Однак найактуальніше питання осені – опале листя. «Майже 90 відсотків тих, хто звертається до нашого управління, скаржаться на дим, який виїдає очі під час його спалювання», – наголосив пан Рюмшин. Якщо ця проблема з приходом зими зникне, то аварійним розриттям і морози не стануть на заваді. Хоча із передбачених 333 розриттів під час місячника закрили всі, зате виникло стільки ж нових.

Рейтинги

Робоча група розглянула всі матеріали та зауваження з виїзних засідань і визначила такі рейтинги: серед районів столиці перше місце за найкращий благоустрій присвоєно Печерському району, друге – Шевченківському, третє – Деснянському. Серед міських підприємств та управлінь лідерами стали «Київавтодор», «Київзеленбуд» та Головне управління житлового господарства.