Руслана віртуальна

Руслана знову попереду паротяга: підкоряє новітні мультимедійні технології. Днями в готелі на Андріївському узвозі співачці урочисто вручили першу в Україні премію «Золотий рінгтон». Крім того, вже за кілька тижнів виходить новий клубний альбом Руслани.

Нині шоу-бізнес у світі в кризовому стані. Будь-яку музику можна завантажити з Інтернету задарма, і  тому компанії з розповсюдження ліцензійної продукції потерпають від значних збитків. Водночас інтенсивно розвиваються мультимедійні технології, завдяки яким артисти отримують можливості все ж заробити на своїй творчій продукції. Наприклад, розповсюдження мелодій та зображень артистів як контент для мобільних телефонів. Це відносно нова галузь, але вона стає дедалі перспективнішою: скажімо, в центральній Європі значну частку офіційних прибутків музикантів становлять саме «роялті» від продажу рінгтонів. Україна, на думку Руслани, доволі швидко підхоплює світові тенденції, а в чомусь навіть їх випереджає: аналога премії «Золотий рінгтон» у Європі немає. «Приємно, що час від часу Україна видає ноу-хау, – каже артистка, – загалом, нагороди «золотий»,  «платиновий» та «діамантовий» рінгтони вручатимуть українським та закордонним артистам, чию пісню на території України було офіційно замовлено як рінгтон для мобільного телефону більше ніж п’ятнадцять, тридцять, сто тисяч разів відповідно».

Доцільність вручення премії за найкращу мелодію для мобільного телефону – доволі сумнівне явище з погляду мистецтва, та наразі йдеться все ж про новітні тенденції. Можливо, колись вони й досягнуть гармонії зі справжньою творчістю.

Отже,  премію «Золотий рінгтон» Руслані вручила чесько-українська компанія Fontel за «Ring Dance With the Wolves». Ця компанія, до речі, забезпечувала sms-голосування на київському «Євробаченні». На думку Руслани, офіційне розповсюдження хоча б рінгтонів, не кажучи вже про платівки, хоч трішечки завдасть удару по піратству в Україні: «Піратство – це кам’яна стіна на шляху нашої музики і українських музикантів. І «розбивати» цю стіну, вочевидь, треба тараном».
Нині Руслана працює над новим проектом – потужним, енергійним, шокуючим, –  презентація якого відбудеться наприкінці листопада.

«Працювати й далі в стилі «диких танців» було б недоречно, – коментує співачка, – звісно, українська стилістика в творчості залишиться, але все інше радикально зміниться. Мені подобається працювати з новітніми технологіями: вони по-справжньому надихають».

Перша «ластівка»  проекту – альбом клубної музики  «Club’in», суміш сучасного клубного електронного саунду з унікальним, новим для Європи етнічним звучанням. Руслана,  захоплена створенням власного музичного стилю, хард-етно-денсу, що набув популярності в Європі, ініціювала серію гірських експедицій у Карпати і зібрала цілу бібліотеку унікальних етнічних семплів, звуків і ритмів давньої  карпатської культури. Цей унікальний матеріал став поштовхом до нового танцювального напряму.  Ідея створення такого проекту виникла одразу після тріумфальної перемоги на «Євробаченні».  Саме тоді Руслана познайомилася з музикантами культової турецької групи «Harem», які підготували  кілька потужних драйвових реміксів на її пісні. Деякі з цих міксів згодом увійшли до альбому  «Wild Dances», а в окремих країнах навіть були популярні не менш, ніж оригінальні версії. По мірі успішного просування в Європі, Руслана почала отримувати все більше і більше пропозицій щодо співпраці від провідних діджеїв. У результаті було вирішено створити не просто альбом реміксів-переробок на відомі хіти, а самодостатню програму клубної музики, основу якої складала б музика співачки.  Серед діджеїв було оголошено кастинг і на адресу співачки надійшло більш, як  дві сотні записів, навіть із Японії та Австралії. До того ж конкурсантами виявилися не тільки аматори, але й відомі  професійні діджеї.  Найнезвичніші трактування музики Руслани і увійшли до альбому: від представників України, Туреччини, Австрії і Фінляндії.

Докладна  інформація про новий проект Руслани – секрет навіть для  більшості її команди. Та, за деякими спостереженнями, можна здогадатися, що він буде пов’язаний з комп’ютерними іграми. Принаймні вже у грудні в Європі з’явиться  java-гра за участю віртуальної Руслани – знову-таки, для мобільних телефонів. Гру розробляють у Фінляндії.  Руслана ж ще працює над зйомками незвичного кліпу, що відобразить нову концепцію її творчості.