Лічити, щоб економити

Надворі похолодало – і в наших помешканнях уже не спекотно. Та хвалити Бога, що не мерзнемо, хоча далеко не всі відчувають комфорт: подекуди у квартирах, у робочих кабінетах люди кутаються  у що тільки можна. І  клянуть комунальні підприємства, які належно не підготувалися до зими. А у тих свої пояснення: мовляв, газ дорожчає, а за його використання не всі сплачують справно. Є й інший бік медалі: ми не навчилися економно використовувати енергію, а звідси й спорожнілі гаманці. Але дослідження показують, що споживачі газу мають платити на 30-40 відсотків менше, ніж того вимагають чинні норми споживання. Розв’язати цю проблему можна за допомогою лічильника. Тож варто подумати і якнайшвидше визначитися, який лічильник газу ліпше придбати. Тим більше, що фахівці газового господарства запевняють:  встановити його можна за кілька днів. Грошей не вистачає? Скористайтеся пільгами або кредитом.

Якщо говорити мовою цифр, то кількість житла, оснащеного лічильниками газу, в Україні становить 43 відсотки. Останні чотири роки без  встановлення цього  приладу не газифікується жоден об’єкт. Наразі Кабмін готує постанову про встановлення лічильників у всіх без винятку квартирах. Ті, хто від цього відмовиться, змушені будуть сплачувати за відповідну рівну частину від всього об’єм газу, який  використали мешканці багатоповерхівки.

Встановити лічильник може кожна організація, яка має на це ліцензію. У Києві можна звернутися, наприклад, у ВАТ «Київгаз», у області – в районне газове господарство.

Фахівці рекомендують купувати мембранні лічильники, котрі надійніші і перевірені часом, наприклад лічильники від «САМГАЗ». Вони вироблені в Україні й цього року на технічному конкурсі НАК «Нафтогаз України» були визнані найкращими. Придбати їх можна у газових господарствах області та в місті Києві за адресою:

пр-т Гагаріна, 4, магазин «Велгас», тел.: 8 (044) 558-93-95, 559-83-71, 559-06-22.

Встановлення коштуватиме 415-505 гривень. У ціну входить вартість самого лічильника, його монтаж, доставка, зварювання, складання документації та запуск газу. Якщо оселя ще не газифікована, то вам також можуть стати у пригоді регулятори тиску, що пропонує «САМГАЗ». Ці пристрої мають всі потрібні дозволи на експлуатацію.

Встановивши лічильник, ви заощаджуєте свої та державні кошти і бюджет країни менше тріщатиме, і власний гаманець буде повнішим. Дбайливий, економний господар за окремим тарифом сплачує 175 гривень за 1000 кубометрів. Стільки ж  газу для квартири без лічильника коштуватиме 190 грн. За півроку, скажімо, за обігрів 100  квадратних метрів треба заплатити 1254 грн., а маючи лічильник газу в помешканні – 600-700 грн. А в неопалювальний сезон використання газу зменшується майже у вісім разів.

Переваги користування лічильником промовисті. Вигідно споживачеві – вигідно державі.