На одного безробітного – чотири вакансії

Далеко не всі українці поспішають на заробітки за кордон, чимало знаходять високооплачувану роботу вдома.

За даними Київського міського центру зайнятості, з початку нинішнього року в столиці заповнено 62,7 тисячі нових робочих місць. Серед інших регіонів України наше місто посідає перше місце за рівнем працевлаштування, а також лідирує в організації професійної підготовки. За дев’ять місяців було працевлаштовано 25,7 тисячі осіб і 5,5 тисячі безробітних підвищили кваліфікацію або оволоділи іншою професією. Станом на 1 жовтня цього року в загальноміській базі налічувалося близько 31 тисячі вакансій, фактично на одного безробітного припадає аж чотири вільні місця. Рівень зайнятості киян – найвищий.

І за рівнем заробітної плати Київ у числі перших – у вересні, скажімо, вона становила 1368 грн., або утричі вище від прожиткового мінімуму. Для порівняння: в Дніпропетровській обл. – 975 грн., Донецькій – 1027 грн., Запорізькій – 906 грн., Харківській – 813 грн., а по Україні – 856 грн.

Значно скоротилася кількість тих, хто працює неповний робочий день. Зберігається позитивна тенденція на ринку праці, досягнута 2001 року, коли кількість працевлаштованих у галузях економіки міста перевищує кількість звільнених, що є прикладом для інших регіонів. Постійно зростає питома вага осіб з вищою, повною та базовою освітою.

Водночас у Києві є заборгованість із виплатою зарплати. Так, станом на 1 жовтня вона становить майже 8 млн. 113 тис. грн. Найбільший обсяг заборгованості із виплати зарплати припадає на Шевченківський район міста, друге місце посідає Солом’янський, третє розділили Голосіївський та Печерський райони. Далі йдуть – Деснянський, Дарницький, Оболонський, Святошинський, Подільський. Немає її лише у Дніпровському районі.