Відстрілювати чи досліджувати?

Виявлення пташиного грипу в Україні – питання часу. Про це заявив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.
Водночас в Інтернеті можна прочитати, що задля профілактики потрібно тотально відстрілювати перелітних диких птахів. Однак, на переконання учасників прес-конференції, це безглузда ідея з усіх точок зору. Наприклад, через українську дунайську дельту пролітає близько 10 мільйонів птахів, із них гусеподібних – 0,5 мільйона (саме вони летять із заражених районів). Летять на різній висоті вдень і вночі. Ці птахи недосяжні для пострілу не тільки через висоту польоту, а й через свій розмір, швидкість тощо.

У спеціальній заяві Міжнародної природоохоронної асоціації щодо пташиного грипу наголошується, що відстрілювання призведе до «погіршення ситуації через розсіювання інфікованих особин». До речі, начальник Управління охорони рослинного і тваринного світу Міністерства охорони навколишнього природного середовища Володимир Тарасенко повідомив, що від 19 жовтня в Україні чинна заборона на осіннє полювання.

Володимир Борейко акцентував ще на одній проблемі – закритті такої спеціальності як вірусологія. З такою пропозицією начебто виступило Міносвіти України.

– Кафедра вірусології щороку випускає десяток-півтора вірусологів, – зауважив заступник декана біологічного факультету Київського національного університету імені Тараса  Шевченка Анатолій Подобайло. – Однак у надрах Міносвіти  зріє проект щодо об’єднання восьми біологічних спеціальностей в одну. Отже, у нас залишиться із 5 років лише півроку, щоб із біолога широкого профілю підготувати вірусолога.

Доцент кафедри вірусології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ірина Будзанівська, до речі, розповіла, що саме їхня кафедра займалася свого часу дослідженнями пташиного грипу.