Корупцію «б’ють» соціологією

Корумповані чиновники – чи не вічна наша біда. Як тільки з нею не намагалися боротися. Усі способи перепробували: і переслідували корупціонерів, і підвищували заробітну платню службовцям, щоб ті не брали хабарів. Але все марно. Аж ось на бій з корупцією стала нова організація – Антикорупційний комітет «Межа». Її члени вирішили застосувати нову «зброю» – соціологію.

Чим-чим, а у такий спосіб ще ніхто не намагався подолати службові зловживання. Комітет проводитиме моніторинг, збиратиме інформацію, вивчатиме та аналізуватиме факти корупції. Голова організації Тарас Клименко також обіцяє залучити експертів-юристів та економістів. Проте як ці дії можуть припинити порушення закону – невідомо.

Представники Антикорупційного комітету впевнені, що силою побороти корупцію навряд чи вдасться. Передусім потрібно змінити менталітет громадян, аби в них не виникало бажання давати хабарі. Крім того, необхідно запровадити нові моральні стандарти в політиці.

Перший крок новоспечених борців зі службовими злочинами – пробне дослідження в місті Стрию Львівської області. Соціологи опитали простих українців, що ті думають про корупцію. Отже, 82% пов’язують її із хабарництвом, а 45% – із перевищенням повноважень. Найчастіше, на думку респондентів, такі порушення трапляються на митниці, в податковій адміністрації, вищих навчальних закладах, а також у міліції. Три чверті опитаних упевнені, що корупцію можна викорінити або хоча б зменшити її масштаби. Для цього необхідно провести атестацію державних службовців, збільшити покарання за порушення законодавства та відмінити недоторканність суддів та депутатів.