Є й Ленінський провід КУН

Так, є. Про це розповів, відповідаючи на запитання журналістки, заступник голови проводу КУН, народний депутат України Євген Гірник. Хтось, бач, має сумнів, що українські націоналісти, які вирішили створити громадсько-політичне об’єднання «Національний вибір», можуть розраховувати на електорат тільки в західних областях. Тим часом у Севастополі є район, названий на честь вождя світового пролетаріату і досі не перейменований. От його національно свідомі жителі й створили районну організацію Конгресу.

Деталь колоритна. Хоча загалом наміри лідерів здорових, за висловом голови проводу КУН Олексія Івченка, українських націоналістичних сил іти на вибори-2006 єдиним потужним фронтом досить серйозні. Крім КУНу, до об’єднання пристали ОУН (голова проводу – Микола Плав’юк), ОУН (революційна) (голова проводу – Андрій Гайдамаха) і Всеукраїнське братство ОУН-УПА (голова – Михайло Зеленчук).

Ініціатори наголошують, що створюють саме об’єднання, а не блок. Тобто ще остаточно не вирішено: чи «Національний вибір» ітиме на парламентські вибори самостійно, чи приєднається до фронту національно-демократичних партій і рухів. Олексій Івченко не приховує, що тривають переговори з лідерами УНП, НРУ, НСНУ. А от блокування з БЮТ провідник КУНу вважає малоймовірним. Більше того, на заході України, на думку націоналістів, Блок Юлії Тимошенко буде їхнім основним конкурентом у боротьбі за електорат. «Пані Юлія, – зазначив голова Київської організації ОУН Богдан Червак, – патріотка України, але не націоналістка. Це різні речі, не варто їх плутати».

Майже всі, хто сидів у президії, наголошували, що «Національний вибір» – єдине передвиборне громадсько-політичне об’єднання, що є ідейним за своєю природою. Його створили не під особу, хай навіть дуже авторитетну, а заради національної ідеї. Максимум, на що розраховують націоналісти в разі перемоги, – це фракція у Верховній Раді, мінімум – депутатська група.

Шанси… Якщо севастопольський націоналістичний осередок з курйозною завдяки географічному чинникові назвою присутні сприйняли, як і належить, із посмішкою, то інформація про соціологічні опитування в Києві та Запоріжжі, оприлюднена паном Івченком, змусила замислитися. Виявляється, в одній із східних, ущент зросійщених областей, рейтинг КУН та інших націоналістичних сил вищий, ніж у деяких «розкручених» національно-демократичних партій. Що це? Розчарування населення України в демократії? А втім, результати соцопитувань, як показує досвід, треба сприймати з певним скептицизмом, а часто-густо – ділити на десять.

Наостанок лідери нового об’єднання зачитали заяву з приводу дій прогресивних соціалістів 6 листопада 2005 року в Києві, зокрема їхнього публічного осквернення націоналістичної символіки. На громадянку Вітренко подано судовий позов. Вона мусить відповісти за своє зоологічне україноненависництво і обгидження національних святинь землі, на якій живе.