Як провести чесні вибори

Олександр Зінченко знає, що робити, аби унеможливити фальсифікацію на майбутніх парламентських виборах. Голова  Партії патріотичних сил України разом із президентом Української академії національного прогресу Олексієм Онипком представили журналістам нову систему технічного захисту результатів волевиявлення народу, яку, за їхніми словами, неможливо перехитрити.

Задум втілення чесних виборів у реальність така: кожен громадянин України, який має право брати участь у голосуванні, заздалегідь отримує мандат. Він має єдину в країні нумерацію, високий ступінь поліграфічного захисту і містить дані виборця, а також інформацію про те, ким і на якій підставі виданий, дату голосування, особистий підпис та печатку органу, що видав мандат. На цей документ наноситься спеціальний штрих-код методом випадкових чисел, що в подальшому використовується для електронної системи зчитування та контролю.

Ефективність системи в тому, що мандат складається  з трьох частин: корінець, який залишається в організації, що видала мандат, сам бюлетень і два відривні талони. Коли виборець приходить голосувати, перший талон, що засвідчує його особу, клеїться на корінець, а другий, що містить інформацію про те, де і ким виданий мандат, кріпиться до бюлетеня. Таким чином можна проконтролювати, кому саме видано бюлетень для голосування, і зберегти таємність  цієї процедури. Водночас сам бюлетень дійсний тільки з другим талоном, що позбавляє сенсу його підробки та поліграфічний захист.

У бюлетені друкується список партій, за які пропонується голосувати, та графа «не підтримую жодну». Проти кожного рядка  (партії) – відривна смужка. Якщо відірвано більш як одну смужку або відсутній контрольний (другий) талон – документ вважається недійсним. Така процедура, з одного боку, спрощує сортування і візуальний контроль, з іншого, відпадає необхідність забезпечення авторучками кабін для голосування, що, в свою чергу, унеможливлює такий вид правопорушень, як «зникаюче» чорнило.

Наявність мандата дає виборцеві змогу голосувати на будь-якій виборчій дільниці в Україні та за її межами, усуваючи потребу у відкріпних талонах.

Процедура підрахунку результатів голосування проводиться традиційним методом. Після розкриття урн бюлетені перераховуються стандартним сканером – такі використовуються в торгівлі (в касових апаратах). Зчитування штрих-коду на прикріпленому до бюлетеня другому талоні та на  самому бюлетені забезпечує не тільки підрахунок голосів, поданих за конкретних кандидатів, а й перевірку достовірності бюлетеня. Появу підробленого дублікату буде негайно зафіксовано.

Результати такого підрахунку передаються у цифровому вигляді до ЦВК і можуть бути відомі через 1-2 години після закриття дільниць. У подальшому результати електронного підрахунку підтверджуються документально традиційними протоколами, складеними виборчими дільничними комісіями.
Важливо й те, що нововведення не потребує суттєвих змін в чинному виборчому законодавстві.