І «берег турецький» вже близько

Україна зміцнила позицію в таблиці коефіцієнтів УЄФА

Двадцять чотири національних футбольних асоціацій з п’ятдесяти двох зберегли своїх представників у цьогорічних єврокубкових перегонах. Україна й після стартового листопадового туру тримається на чотирнадцятій позиції, яка гарантує нам участь в євроліговій кваліфікації двома клубами. Чергові матчі, що відбудуться в першій половині останньої декади останнього зимового місяця, «Дніпро» та «Шахтар» проведуть в рідних стінах.

Виграш гірників у Штутгарті доплюсував до нашого доробку два турнірних очка, або півпункта для національного рейтингу. Відтак од турецької федерації, що опинилася на тринадцятому місці в таблиці коефіцієнтів УЄФА, Україну відділяють трохи більш як півбала. Втім, зовсім недалеко від нас і Чехія. Ні турки, ні чехи нинішній євросезон до свого активу занести не можуть: вони й досі не досягли чотирибальної позначки. Але обидві федерації, як і українська, мають ще двох повпредів у континентальних турнірах, а тому й розраховують на поповнення національних скарбничок. Нагадаємо, що спортивну честь Туреччини захищають стамбульські «Фенербахче» та «Бешикташ», а Чехію репрезентують празькі «Спарта» і «Славія». Тим часом продовжують упевнену ходу нагору румуни. Тамтешнє тріо в складі бухарестських «Динамо», «Стяуа» та «Рапіда» забезпечило Румунії третій показник у цьогорічному сезоні – 7,166 бала, що гірше лише від італійського (7,214) і англійського (8,428) відповідника. На цьому тлі наш єврорейтинг значно скромніший – 4,500 бала. Хоча, звісно, ще не вечір, і вже наступного туру «Шахтар», який прийматиме в Донецьку «Рапід», матиме змогу дещо пригальмувати румунів. Якщо, звичайно, вітчизняні інтереси «Шахтар» розцінює вище, ніж родинні (гірників, як відомо, тренує Мирча Луческу, а бухарестську команду – його син Разван).

З-поміж інших цікавинок виокремимо й «російську тему»: наш північний сусід попереду майже з двоочковим відривом, але наздогнати і його українцям до снаги за сприятливого збігу обставин на фінішній прямій групових перегонів.