Вибір чемпіона

Український богатир завершив активну кар’єру

Віталій Кличко таки відмовився від продовження професіональної кар’єри, пославшись на негаразди зі здоров’ям. «Останні роки я більшою мірою провів не в ринзі, а в боротьбі зі своїми травмами», – такою виявилася констатація гіркого факту. Боксерський світ відтак залишився без одного з основних претендентів на титул абсолютного чемпіона.

Жаль і розчарування. Саме цими словами можна передати наші позавчорашні почуття, коли світ облетіла сенсаційна заява Кличка-старшого. До останнього здавалося, що новина виявиться фальшивою: все-таки подібні рішення на емоціях не ухвалюють. Однак інформація, що надійшла ближче до вечора, розвіяла будь-які сумніви: Віталій обдумав усе насправді ретельно, тому й чекати на диво не варто.

Зрозуміти українського богатиря не важко, якщо ситуацію проаналізувати докладно і на беззаперечних фактах. Отже, Хосе Сулейман, президент Всесвітньої боксерської ради, гарантує нашому спортсменові так звану чемпіонську недоторканість впродовж наступних трьох місяців. Але не більше. Тим часом авторитетний американський ортопед, оглянувши Кличка після останньої травми, стверджує, що боксер зможе відновитися функціонально не раніш як через півроку.

За такого розвитку подій золотий пояс чемпіона світу автоматично переходить до тимчасового чемпіона – Хасима Рахмана. Що робити далі Кличкові? Починати все з початку, наполягаючи на своєму праві провести титульний бій з новим чемпіоном світу?.. Але коли, якщо той же медичний авторитет запевняє, що повернення Віталія на ринг взагалі не можливе, бо стан його коліна назавжди залишиться нестабільним і будь-які надмірні навантаження, зазвичай притаманні навіть підготовці до поєдинку, не кажучи вже про сам бій, можуть обернутися для спортсмена непоправним каліцтвом? Не забуваймо: старшому з братів уже тридцять чотири роки…

Інша подробиця не менш важлива: за Рахманом стоїть не хто-небудь, а знаменитий Дон Кінг, якому Клички свого часу відмовили в співпраці й опинилися відтоді серед людей, котрих основний промоутер боксерського світу, м’яко кажучи, недолюблює. Це означає, що Віталієві годі й сподіватися на матч-реванш із Рахманом, або з тим, хто заступить американця на чемпіонському троні в майбутньому. Недарма в світі професіонального боксу вельми популярним є напівжартівливе твердження про те, що вічних чемпіонів і справді не існує, зате вічним є Дон Кінг…

Реалії такі, що справжнього вибору в українця таки не було. Він ухвалив єдино можливе за нинішньої ситуації гідне рішення, і ми маємо сприйняти його таким, яким воно є. Віддавши належне великому спортсменові і подякувавши йому за славні миттєвості, котрими Віталій Кличко прославив Україну та Київ у світі. І розуміючи, що особистість такого масштабу неодмінно матиме вплив на розвиток боксу й надалі. Незалежно від того, яким статусом він, уславлений спортсмен Віталій Кличко, буде наділений після завершення активної професіональної кар’єри.