Крилатий вірус любить мігрувати

Пташиний грип, яким довго і безперешкодно лякають народ, ще не на порозі, але вже й не за горами. Принаймні такий лейтмотив переважав у виступах фахівців на засіданні прес-клубу реформ на тему «Як убезпечити себе від пташиного грипу?».

Звісно, що ніхто жодних радикальних запобіжних засобів не назвав, бо специфічних методів поки що немає в цілому світі. Адже й вакцину проти пташиного грипу виготовити не так то просто. І не через високу її вартість чи інші причини, а тому, що поки ще не виділено збудника – того єдиного віруса-мутанта, який може спричинити захворювання саме серед людей. Якщо і йдеться про створення вакцини, то наразі тільки для тварин. Нині, щоправда, вже існує кілька різновидів вакцин для щеплення тварин, але їх застосування не завжди дає економічно виправдані результати.

На що ж варто звернути увагу? Реальна загроза для людей виникне тоді, якщо це захворювання реально передаватиметься від людини до людини. Поки що таких випадків не встановлено. Доведено тільки, що захворіли ті особи, які безпосередньо контактували із зараженими птахами. А, як стало відомо, вірус пташиного грипу міститься у шлунку птиці. Тобто єдиним надійним методом захисту від поширення пташиного грипу є уникнення контакту та знищення всіх інфікованих птахів. Варто не забувати, що вірус добре переносить глибоке заморожування (до одного року), зате миттєво гине за температури 100оС, через 2-3 хвилини – 65 -70оС, а під час нагрівання до 50-60оС – тільки через 30-40 хвилин. На цьому наголошує заступник державного санітарного лікаря України Людмила Мухарська. І продовжує:

– Не купуйте м’ясо птахів та інших продуктів птахівництва, які не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі. Це може бути реально небезпечним. Після контакту із сирим м’ясом птахів обов’язково ретельно мити руки з милом. Перед вживанням яєць шкаралупу треба мити мильною водою. Вживати продукти птахівництва варто тільки після термічної обробки: яйця варити не менш як 10 хвилин, а м’ясо – до 30 хвилин за температури 100оС.

І найважливіше: досі у світі не зафіксовано епідемії, спричиненої пташиними штамами вірусу грипу. За словами одного із експертів ВООЗ, пандемії пташиного грипу в цьому епідсезоні не буде, якщо вона не виникне до Різдва.

Яким може бути запобігання пташиному грипу? Це запитання поставили Вірі Казмірчук, професору кафедри імунології та алергології Національного медуніверситету ім. О.Богомольця.

– Специфічних засобів проти цієї недуги не існує в цілому світі, – констатувала професор. – Дослідження підтверджують, що призначення ліків, розроблених для штамів людського грипу, ефективне і в разі інфікування пташиним грипом людини. Було доведено, що виокремлений вірус чутливий до амантадину та ремантадину, які блокують розмноження вірусу грипу типу А і давно застосовуються для лікування. Загалом же, аби не піддатися недузі, – наголосила імунолог, – потрібно всіляко зміцнювати свій імунітет, тобто, щоб натуральні захисники організму Т-лімфоцити нормально продукувалися і виконували свою роль. Варто багато споживати овочів і фруктів, особливо тих, що містять вітамін С (смородина, шипшина, лимон, цибуля, часник, квашена капуста, яблука, петрушка, кріп). Корисно вживати сорбенти і ферменти, мед, який є добрим модулятором. Є, щоправда, застереження для людей, що мають аутоімунну патологію: стимулювати імунну систему чи робити щеплення їм протипоказано.

Нині, дякувати Богу, в Україні не зафіксовано циркуляції пташиного грипу навіть серед птахів.

– Однак теоретично може виникнути пандемія епізоотична (серед тварин), – вважає виконувач обов’язків завідувача кафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету Анатолій Печінка. – По-перше, тому, що через Україну пролягає два шляхи міграції диких птахів. І, по-друге, у Росії пташиний грип зафіксовано в шести регіонах.

В Україні немає і референс-лабораторії для дослідження виділеного збудника.

– Однак, – запевнила Людмила Мухорська, – такі лабораторії має і не кожна європейська країна. Бо, якщо виникає потреба, то ВООЗ має у своєму розпорядженні 6 референс-лабораторій.

Усі фахівці сходяться на тому, що реально діагностувати навіть людський грип досить складно. А вірус пташиного грипу, на відміну від людського, ще й дуже стійкий у зовнішньому середовищі, і спричиняє, як правило, безсимптомний перебіг захворювання серед птахів. Нині існує гіпотеза про виникнення пандемічного вірусу грипу шляхом перенесення генів із резервуару водоплавних птахів до людини через свиней. Однак ці шляхи еволюціонування збудника ще потребують дослідження, а це робить ситуацію з поширенням вірусу практично неконтрольованою. Про що й зауважив Петро Вербицький, голова держдепартаменту ветеринарної медицини: «Сьогодні гарантувати, що захворювання не виникне, ніхто не має права».