Мера складно вибити із сідла

Електоральні настрої киян, як правило, відображають преференції всього населення України. Адже загалом симпатії жителів столиці – дзеркало всієї держави, принаймні більшості її регіонів (окрім хіба що Криму та Донбасу). Такого висновку після чергового опитування дійшли експерти центру соціологічних та політичних досліджень «Соціовимір» Володимир Полохало та Сергій Таран.

– Київ надзвичайно критичний і вибагливий у своїх вподобаннях, – стверджує пан Полохало. – Тут є лише п’ять політичних сил, які можуть подолати тривідсотковий бар’єр.

Лідером у столиці (та й у всій Україні) є Блок Юлії Тимошенко, який підтримують 20,8 відсотків респондентів. Від нього істотно відстали Народний союз «Наша Україна» й Народний блок Литвина (12,5% і 11,8% голосів відповідно). Рейтинг блоку Віктора Януковича – 8 відсотків. Ще одна сила, яка здатна подолати виборчий бар’єр, – Соціалістична партія. Хоча кожен п’ятий киянин ще не визначився, кому віддасть свій голос.

Ще один висновок, який політологи зробили після свого дослідження, – кияни прискіпливіші, аніж інші українці. Тому вони не так піддаються маніпулюванню, популістським гаслам та PR-технологіям.

Через це столичні жителі вірять не багатьом політикам. Позитивний баланс довіри мають лише Володимир Литвин, Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко та Олександр Омельченко. До речі, Олександр Олександрович – наразі єдиний реальний претендент на посаду Київського міського голови. Якби вибори відбулися найближчої неділі, то він здобув би переконливу перемогу. За нинішнього мера проголосували б понад 25 відсотків киян. За результатами опитування, рейтинг Олександра Омельченка майже вдвічі більший, аніж у його найближчого ймовірного супротивника Миколи Томенка (13,7%). Шанси посісти третє місце має… Віталій Кличко, який залишив спорт і може піти в політику. Одначе політичні експерти не питали боксера, чи збирається той все-таки балотуватися на посаду мера Києва.

Теоретично конкуренцію Олександрові Олександровичу могли б скласти Юлія Тимошенко, Анатолій Кінах чи Юрій Єхануров. Але кияни довіряють своєму мерові й, судячи з результатів дослідження, не дуже-то прагнуть бачити на цій посаді когось іншого.