У чому корисність «харчового баласту»?

Інколи можна почути, як досвідчені люди дають пораду: «З’їжте яблуко – і головний біль мине, самопочуття поліпшиться». Те, що порада ця ефективна, зовсім не викликає сумніву. Тільки рідко хто може дохідливо пояснити, з чим пов’язаний цей чудодійний вплив звичайного яблука на організм. Нині ж і вчені, і лікарі-практики точно знають: з пектинами. Що ж це за пектин?

Пектин, як і клітковина та геміцелюлоза, – це харчові волокна. Донедавна вважали: раз вони не мають енергетичної цінності, то напевне й не корисні. Нині ж ставлення до харчових волокон змінилося. Їх не просто оцінили, а й визначили частку в щоденному раціоні – 25 грамів. Чому? Як з’ясували вчені, цей «харчовий баласт» сприяє зниженню калорійності раціону, зменшує негативний вплив на обмінні процеси надлишкових жирів і вуглеводів, допомагає регулювати моторну функцію кишковика.

Більше того, у всьому світі нині фахівці вважають, що мала кількість харчових волокон у нашому меню – один із факторів ризику розвитку раннього атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, цукрового діабету, жовчнокам’яної хвороби і навіть злоякісних новоутворень. З’ясувалося, що харчові волокна адсорбують різні хімічні, зокрема й канцерогенні речовини, які все частіше потрапляють до нашого організму внаслідок екологічних негараздів.

Коли ж ми вживаємо рафіновані (очищені) продукти, то недоотримуємо в достатній кількості харчових волокон, вітамінів, мінеральних солей. У зрілому віці цей дефіцит дає про себе знати різними розладами здоров’я. А тому їжа, багата на харчові волокна та вітаміни, має бути щодня на нашому столі. Долучіть до свого раціону яблука, моркву, столовий буряк, капусту білокачанну і брокколі, цибулю, гарбуз, чорницю, злакові, квасолю, сою, топінамбур.