Владі піднесли поросят

І знову на порядку денному м’ясо та сало. Власне, воно в полі зору товаровиробників уже мало не цілий рік. До яких лишень заходів вони не вдаються, аби привернути увагу влади до своїх проблем. Учора виробники свинини з різних регіонів організували пікет біля Кабміну під назвою «Свині не винні». Її організатори наголосили, що їхня акція не політична і стосується лише захисту інтересів українських тваринників.

Вітчизняні виробники вважають, що тваринницька галузь має потужний потенціал і стратегічне значення для країни. Однак останнім часом українська економіка переживає інтервенції закордонного продукту, який доходить до споживача в основному контрабандним шляхом. Лише за минулий місяць в Україну завезли понад 100 тисяч тонн м’яса, з яких ветеринарна міліція забракувала близько 2 тисяч тонн як непридатне для споживання. Але це лише вершина айсбергу. А скільки його успішно минуло кордон, митниці, позаяк таке поняття як хабарництво в нашому житті не викорінено. Організатори акції навіть наочно продемонстрували як це робиться на практиці – показали театральну сценку, де головні ролі виконували митник, хабарник та свиняча голова, що символізувала контрабандний товар.

Та найбільша увага прикута до двох поросяток, які чи то від холоду, чи від надмірної уваги до них мас-медіа несамовито верещали. Вгамувалися бідолахи лише тоді, коли телеоператори та фотокори залишили їх у спокої, а господарі поклали в дерев’яний ящик із тирсовою підстілкою.

Власне ця акція була цілеспрямованою, її мета – розбудити чиновників у Кабміні, від розчерку пера яких залежить доля вітчизняного м’ясовиробника. Проте ніхто з них навіть у вікно не виглянув. Либонь, ніколи, бо працюють над бюджетом, не піднімаючи голови. Та й, напевно, звикли вже до того, що хтось їм час від часу «підносить свиню». До речі, торік через нелегальне ввезення м’яса наш держбюджет недоотримав 3,4 млрд. грн. Цьогоріч обсяги неконтрольованих поставок, за прогнозами, становитимуть понад 300 тисяч тонн, тобто – 270 мільйонів у.о. У чию кишеню вони попливуть?

Скільки не пиши про смачне сало, а від слів ситим не станеш. Тож організатори подбали про зголоднілих журналістів і пригостили їх канапками із салом. Смачно! Сама скуштувала.