Тепер сміття буде кольоровим

Якщо киянам не до вподоби сортувати непотріб по різних торбинках, то їх спробують переконати викидати відходи хоча б у два різних контейнери. Чи спрацює запропонована система, побачимо вже на початку нового року.

Концепцію роздільного збирання сміття в багатьох країнах уже впроваджено. Пробували щось подібне і в нас. Однак не прижилося. Але «хрест» на цьому не поставлено, навіть навпаки – запропоновано нові розробки. Однією з них стане окреме збирання органіки й твердих побутових відходів (ТПВ). Начальник Головного управління комунального господарства Михайло Шпарик під час розгляду концепції системи роздільного збирання відходів у Києві розповів, що з 1 січня в кожному районі столиці (для цього обрано 10 ЖЕКів) у кількох спеціальних місцях планується встановити кольорові контейнери: жовті – для органіки, сині – для неорганічних відходів (їх деінде можна побачити й нині – встановлено компанією «ГРІНКО» за власний кошт).

«Неорганічний непотріб возитимуть на переробку до сміттєсортувальної станції, що на Червонопрапорній, решту – на полігон», – пояснив Михайло Миколайович. Також він розповів, що для активної участі громадян розроблятимуть спеціальні плакати та листівки, котрі невдовзі почнуть з’являтися в будинках. Щодо фінансування цього проекту, то за словами пана Шпарика, кошти на інформування та урни мають закласти у бюджет столиці на наступний рік. Чимало зусиль для того, щоб запропонована система запрацювала, докладе й ВАТ «ГРІНКО-Центр». Голова його правління В’ячеслав Орлов розповів, що нині перша в Україні сміттєсортувальна стація набрала неабияких обертів, тож із наступного року заплановано будівництво ще однієї такої – неподалік від діючої.