Восьмеро завзятих

Розклад сил перед чвертьфіналом

П’ятнадцятий «кришталевий» турнір уже вийшов на фінішну пряму. Ще цього року визначиться квартет претендентів на другий за престижністю приз українського футболу. Хоча не менш важливим є й додатковий орієнтир: команди, що не мають реальних нагод опинитися на п’єдесталі пошани за підсумками чемпіонату країни, отримали несподіваний шанс долучитися до континентальних перегонів після сенсаційного провалу «Шахтаря» та невдач «Дніпра» і «Чорноморця» в національному кубковому турнірі.

Зважаючи на це, чвертьфінальний поєдинок віце-чемпіона та бронзового призера минулого чемпіонату набуває прикмет особливого турнірного бою не лише з огляду на реноме його учасників. Для донецького «Металурга», що вкрай невдало виступає в осінньому  змагальному циклі, на карту буде поставлено все, і єврокубкове майбутнє – насамперед. Тож уже зараз можна стверджувати, що «битвою гігантів» у Донецьку футбольна героїка цьогорічної  осені не вичерпається. «Динамо» проти «Металурга» в Києві – принаймні не менш цікаво і такою ж мірою непередбачувано. Тим паче, що й решта чвертьфінальних випробувань – і приваблює, й обіцяє гаряче дійство.

А що з цього приводу можна відшукати в кубковому літописі?

«Динамо» – «Металург» Д. У квітні та травні 2002 року вони боролися за вихід до фіналу, і перевага значно титулованішого столичного клубу виявилася відчутною. Хоча й не обійшлося без інтригуючої напруги. Матч у Донецьку гості звели до нічиєї завдяки «пострілу» Гусина на 90-й хвилині (м`яч для «Металурга» вже на 18-й хвилині забив Алегбе). Повторна зустріч також отримала результативний фініш: на 90-й хвилині відзначився Гіоане. Та, на відміну від першого поєдинку, динамівський футболіст подвоїв рахунок, адже його одноклубник Боднар повів лік голам на 57-й хвилині.

«Іллічівець» – «Арсенал». На кубковій стежці команди не сходилися. Проте загалом у Маріуполі каноніри ніколи не були статистами: одна перемога та дві нічиї в чотирьох зустрічах регулярного чемпіонату країни.

«Карпати» – «Ворскла». Восени 1993 року львів’яни та полтавці змагалися в 1/16 фіналу, і «Карпати» взяли гору – 0:0 і 3:0 завдяки дублю Е.Валенка та «пострілу» Мазура. Ще за п’ять років їх шляхи перетнулися в чвертьфіналі. «Карпати» знову перемогли – 3:2 та 3:0, а голи стали справою вельми відомих майстрів: Гецько відзначився трьома забитими м`ячами, Паляниця та Мелащенко – дублями, Мизін – голом. Але найцікавіше, що перемога над «Ворсклою» відкрила львів’янам шлях до фіналу-99. Добра прикмета для нинішніх «Карпат».

«Металург» Зп. – «Кривбас». Аж дивно: віддавно серед еліти, стільки зустрічей одне проти одного, проте жодного – в кубковому вимірі…