Резонансні справи – справа честі генпрокурора

Президент України Віктор Ющенко, офіційно представляючи нового генпрокурора Олександра Медведька, пояснив причину звільнення з посади екс-генпрокурора Святослава Піскуна однією фразою – «за неефективну роботу».

– За останні десять місяців Генпрокуратура не справлялася зі своїми обов’язками у розслідуванні багатьох ключових справ. Працювала сама на себе, – зауважив Віктор Андрійович.

Президент наголосив, що суспільство негативно оцінює роботу прокуратури у розслідуванні справ, які тривають роками, і навів деякі статистичні дані. Лише 4 відсотки населення цілком довіряють діяльності прокуратури, 28 відсотків – не довіряють, а 18 відсотків – зовсім не довіряють.

Від генпрокурора Олександра Медведька президент вимагає кадрового оновлення і очищення від осіб, які не сумісні з виконувачами функцій Генпрокуратури. Він також закликав Генпрокуратуру бути попереду інших у реформуванні правоохоронної системи й запропонував Олександру Івановичу та заступникам розпочати завтрашній день по-новому.

Крім цього, глава держави вимагає деполітизації діяльності прокуратури, яка має служити закону, а не обслуговувати інтереси окремих політичних сил. Віктор Ющенко закликав Генпрокуратуру довести громадянам, що в країні таки відбувається боротьба з корупцією і наголосив, що минуло 10 місяців, а СБУ, МВС і прокуратура нічого не показали суспільству, жодної серйозної резонансної справи не доведено до кінця.

Віктор Ющенко наголосив і на активізації розслідування багатьох резонансних справ. Йдеться, зокрема, про вбивство Георгія Ґонґадзе та справу Александрова, завершення розслідування яких – справа честі нового генпрокурора. Доведення масштабних фальсифікацій на президентських виборах минулого року також не відміняється, а потребує нового поштовху.

– Неприпустимо, що прокуратура й досі активно не розслідує справ стосовно організаторів цих дій, – зазначив президент.

Щодо свого отруєння, то Ющенко нагадав, що у будь-якій країні здоров’я президента – тема особливого інтересу Генпрокуратури і закинув, що протягом десяти місяців вона так і не дала жодної серйозної відповіді.