Вирощувати пальми недоцільно

«Київзеленбуд» співпрацює не лише з науковими організаціями, а й Національним ботанічним садом імені Гришка, робітники якого надають рекомендації щодо висаджування екзотичних дерев, кущів й інших насаджень у столиці.

– Ботсад надає нам не лише рекомендації, а й садивний матеріал, – розповідає генеральний директор «Київзеленбуду». – Але ми не можемо висаджувати екзотів у великій кількості, бо їх спершу слід розмножити, чим і займаються в міському розсаднику.

Директор розсадника пан Назаренко зауважив, що асортимент екзотичних рослин, особливо кущів, що квітують, постійно поповнюється новими партіями насаджень. Їх спершу пристосовують до наших умов – вирощують живці тощо. «Нині в  нас є до 40 видів кущових рослин, – пояснив він. – Однак це дуже мало, бо в Європі розводять до 500». Неабияк допоміг у поповненні екзотів новий контейнерний цех розсадника, завдяки якому з’явилася змога висаджувати рослини впродовж усього року. Дерево, вирощене в контейнері, уже має повністю сформовану кореневу систему, яка під час пересадки не ушкоджується: її не потрібно викопувати, а лише витягнути з контейнера. Нині в розсаднику – близько 400 тисяч таких контейнерних екзотів.


Щодо пальм, то пан Яворовський вважає, що вирощувати їх у Києві – недоцільно: «Потрібно висаджувати ті рослини, які можуть пристосуватися до нашого середовища».