Світло в’язнів сумління

Цими днями минає 68 років, як у далекій Карелії в урочищі «Сандармох» було розстріляно в’язнів Соловецької тюрми. З-поміж них цвіт української нації: Лесь Курбас і Микола Зеров, Валеріан Підмогильний і Микола Куліш, Антон Крушельницький і Михайло Полоз… Поети й історики, академіки й міністри. Усього 677 вихідців із України.

Із приводу цієї трагічної для України дати в Києві проходять поминальні заходи. Біля пам’ятника Лесю Курбасу відбулася панахида, в Інституті журналістики розгорнуто фотовиставку «Розстріляне відродження», в актовому залі музею літератури відбувся вечір пам’яті, де відомий в’язень сумління Василь Овсієнко презентував свій новий двотомник «Світло людей». До цієї книжки увійшли статті й нариси про початок сталінського терору, про соловецькі тюрми, про Сандармох – цвинтар без могил.

Цілий том автор присвятив спогадам про видатних людей, з якими перетинались і його табірні стежки. Адже Василь Овсієнко, учасник визвольного руху 60-х, 80-х років, політв’язень з 14-річним стажем, перебував у одному таборі з Василем Стусом, Юрієм Литвином, Олексою Тихим, Оксаною Мошко та Валерієм Марченком.

Спогади відзначаються суворою достовірністю, інформаційною насиченістю, моральним максималізмом та жертовним ідеалізмом. Двотомник «Світло людей» вийшов у видавництві «Смолоскип» за сприяння Харківської правозахисної групи та акціонерного товариства «Оболонь».