Російські громадяни напали на пікет українців

7 листопада 2005 року під час мирного пікетування посольства Росії на громадян України із Всеукраїнського молодіжного об’єднання «Молодь – надія України» та ГК «Громадський спротив України» було вчинено напад громадянами Російської Федерації.

Як повідомила прес-служба об’єднання, активісти українських молодіжних організацій прийшли до амбасади з вимогами до президента Росії Володимира Путіна відкликати з території України екстремістські угруповання «Євразійський союз молоді», «Націонал-більшовицька партія», «Прорив», які прибули для організації безпорядків у Києві та Львові.

Мирна акція протесту наших громадян проти втручання у внутрішні справи України російських екстремістських організацій розпочалася об 11.00. Одночасно через дорогу навпроти посольства Російської Федерації зібралася група молодих людей у військовій формі, які демонстративно фотографували та знімали на відео мітингуючих.

За кілька хвилин один із молодиків у військовій формі підбіг до пікету українців і, застосовуючи грубу фізичну силу, вирвав із рук українки плакат, порвав його і почав тікати. Але його затримали міліціонери, що охороняли посольство Росії. Після перевірки, з’ясувалося, що цей хуліган – громадянин Російської Федерації, живе у Москві, звуть його Андрій Морозов, 1979 року народження (на знімку).

Після кількох наполегливих звернень голови ВМО «Молодь – надія України» Вадима Гладчука до представника правоохоронних органів, міліціонери перевірили документи у десяти осіб, які спостерігали за учасниками акції протесту. З’ясувалося, що всі вони громадяни Росії. Цікаво, що всі вони, як і москвич Морозов, мали посвідчення журналістів. Це технологія захисту громадян Росії у разі вчинення ними протиправних дій, адже стаття 171 Кримінального кодексу України захищає право журналістів на професійну діяльність.

Вадим Гладчук звернувся до правоохоронців прийняти його заяву про те, що громадяни іноземної держави перешкоджали проведенню мітингу та зборів активістів молодіжної організації «Молодь – надія України». Міліціонери не захотіли прийняти письмову заяву. А молодики посміливішали і перейшли на інший бік Повітрофлотського проспекту. Після цього розгорнули прапор Росії та чорний прапор із написом «За Україну – без Ющенка!» і почали викрикувати антиконституційні, антидержавницькі, антипрезидентські гасла.

«Молодь – надія України» вбачає у діях та заявах екстремістських угруповань російських громадян зазіхання на конституційний лад та територіальну цілісність України і закликає Президента, СБУ та інші служби зупинити антидержавницький шабаш іноземних громадян на території України.