Одинадцять піаніно і рояль

Такий вишуканий бомонд навіть Колонна зала столичної філармонії бачить нечасто: посли й консули з дружинами, міністри і екс-міністри, народні депутати, інші високопосадовці. І – чи не вся японська громада  столиці. Звідусіль лунали японська та англійська, земляки з Країни вранішнього сонця вітали одне одного традиційними поклонами.

Причина зібрання – надання урядом Японії культурного гранту на 260 тисяч доларів США для Київської середньої спеціальної музичної школи-інтернату імені Миколи Лисенка, за які придбають омріяні одинадцять піаніно і великий концертний рояль. Це вже восьмий грант Японії для розвитку культури незалежної України. Загальна сума – понад 138 мільйонів доларів.

Після того, як Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Кіщиро Амає та міністр культури  і туризму нашої країни Ігор Ліховий скріпили підписами угоду, стала зрозуміла причина такого представництва. «Я з жалем прощаюся з гостинною Україною, – сказав пан Амає, – бо завершується термін моєї роботи. Культура вашої країни до вподоби японцям. Оцей рояль, на якому для вас виконають вишуканий концерт, придбано за наш перший грант. Усіх японців приємно вражають українські діти, чиї таланти примножують світову культуру, тож ми залюбки їм допомагаємо».

Відтак аудиторію вразив талант дванадцятирічного японського підлітка, учня звичайної токійської школи Рьома Такагі. За фортепіано мама вперше посадила його в два роки. Відтоді хлопець здобув перемогу в кільканадцяти престижних міжнародних конкурсах, зокрема і в Міжнародному конкурсі молодих піаністів пам’яті Володимира Горовіца в Києві нинішнього року. Три складні твори Шопена й Прокоф’єва хлопчина виконав з пам’яті, без нот. Далі віртуозним виконанням Бетховена й Ліста зібрання порадувала музична зірка світової величини Аліс Сара Отт – юна японка з німецьким прізвищем.

Найбільший вклад у нашу культуру японські друзі зробили, саме відколи тут перебуває Кіщиро Амає. Я запитала екс-міністра закордонних справ Анатолія Зленка, чи випадковий це збіг. «Японія –  висококультурна країна й насправді дбає про культури дружніх країн, – сказав він. – Але у випадку з теперішнім послом нам особливо пощастило – недарма ж Президент України нагородив його орденом Ярослава Мудрого ІV ступеня, а Кабінет міністрів – Почесною грамотою. Та й попрощатися з ним скільки людей прийшло...».

«Наші діти не менш талановиті, – зазначив щасливий директор музичної школи-інтернату ім.Миколи Лисенка, заслужений діяч мистецтв України, професор Володимир Шерстюк. – Щороку вони виборюють близько 90 перемог у найпрестижніших європейських та світових конкурсах».

Ректор Київської дитячої академії мистецтв професор Михайло Чембержі сказав, що недавно їх навчальний заклад теж отримав грант від японського уряду  – 600 тисяч доларів, за які купили інструменти для симфонічного оркестру і обладнали аудіовідеостудію.

«За моє тривале перебування в уряді це вже друга значна подія в культурно-мистецькому житті України за сприяння Кіщиро Амає, – сказав Ігор Ліховий. – Він видається щасливішим за тих, кому допомагає. Я називаю це мудрістю серця».