«Аврора» стріляла петардами

7 листопада ніби вже давно й не свято, проте й досі знаходяться бажаючі його відзначити. Або як варіант – засудити злочини комунізму.

На Михайлівській площі біля пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 рр. зібралися представники Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та Конгресу українських націоналістів. Не для того, щоб святкувати річницю комуністичного перевороту, а пом’янути жертви репресій.

Почали, як і належить, зі співу Державного Гімну. Мітинг пройшов спокійно, без ускладнень. Промовці вкотре згадали, що Україна в 1917-1918 роки втратила шанс стати незалежною і сім десятиріч у нашій державі панував режим, не менш жорстокий, аніж фашистський. Тому народний депутат Олег Тягнибок наполягає, аби ООН нарешті визнала комуністичну ідеологію людиноненависницькою й засудила геноцид.

А тим часом на Майдані почало свою акцію «Братство». Його активісти на автобусі вивісили полотнище з написом «Аврора». Потім ця «Аврора» зробила революційний постріл петардою, від якого в автобуса ледь дах не знесло. Що ж до «дахів» самих організаторів, то можна лише гадати.

Звичайно, такого дня не могли не нагадати про себе ліві. Комуністичний мітинг був наймасштабнішим, найгаласливішим і найскандальнішим. Гімн України ленінцям не до шмиги, то співали «Інтернаціонал». А потім колоною рушили у свій «послєдній і рєшітєльний бой» на Секретаріат Президента і Кабінет Міністрів. Із собою несли плакати на кшталт «Америка – параша, побєда будєт наша!». Молодіжне крило навіть співало щось схоже на реп. «Долой фашистов, уничтожим власть капиталистов!»

Біля урядової будівлі демонстранти влаштували невеличке заворушення. Спочатку жбурляли в її бік відбірні помаранчі. А потім перекрили вулицю й ледь не порозбивали вікна в авто, що проїжджало повз колону. Ну, і як завжди, мітинг закінчився біля пам’ятника Ленінові.

Слава Богу, цього разу обійшлося без бійки та кровопролиття, позаяк ворогуючі табори були розведені по різні сторони барикад. Та й міліція пильнувала.