Чи стануть Лазаренко й Єльяшкевич депутатами?

Слідом за Павлом Лазаренком про бажання балотуватися до Верховної Ради України заявив ще один політемігрант – колишній парламентарій, теж член «Громади» Олександр Єльяшкевич.

Він готовий повернутися в Україну на період передвиборної кампанії, якщо йому нададуть охорону. З таким проханням політемігрант звернувся до прем’єр-міністра Юрія Єханурова через парламентську слідчу комісію з дотримання конституційних прав громадян.

Нагадаємо, що Олександр Єльяшкевич попросив політичного притулку в США після того, як у лютому 1999 року його побили невідомі при вході в готель «Москва» (нині «Україна»), де проживають народні депутати. Перед тим Єльяшкевич був ініціатором імпічменту президента Леоніда Кучми і референдуму щодо недовіри йому. На плівках Мельниченка буцімто є слова тодішнього глави держави про те, що депутата «треба побити так, щоб він не піднявся».

Експерти з виборчого законодавства сумніваються, що Єльяшкевича, як і Лазаренка, зареєструють кандидатами у депутати. Адже згідно із законом кандидат має п’ять останніх років проживати на батьківщині. Громадянам України, які мають політпритулок в інших державах, виборче право законом обмежене. Це норма зашкодила Миколі Мельниченку стати парламентарієм від СПУ.