Попри скрегіт зубовний

На мапі України є кілька точок, що їх, якщо проводити паралель із живим організмом, можна назвати больовими, а відтак, і життєво важливими. Одна з них – Острог на Рівненщині – по суті столиця княжої України другої половини XVI століття, твердиня православної духовної освіти. І «точка» ця знову запульсувала, знову дала про себе знати, коли 1994 року вже в незалежній державі було відновлено університет «Острозька Академія».

Можна лише уявити масштаби і силу тиску, який чинився кучмівською владою на керівництво цього вищого навчального закладу. Але ректор професор Ігор Пасічник та його колеги були непохитними: православний храм університету на честь Преподобного Феодора, князя Острозького, має підпорядковуватись Українській Православній Церкві Київського Патріархату.

Власне, на освячення збудованої з великими труднощами ставропігійної (тобто підпорядкованої безпосередньо Патріархові Філарету) церкви і прибули в кінці жовтня цього року ієрархи УПЦ КП на чолі з Предстоятелем.

Чому ж, запитаєте ви, ця звичайна, так би мовити, календарна, заздалегідь запланована подія спричинила такий неймовірний галас не тільки в середовищі УПЦ МП (читай: філія РПЦ в Україні), а й у проросійському депутатському лобі Верховної Ради України?

Річ у тім, що без жодного зв’язку з освяченням храму Преподобного Феодора Острозького і візитом Патріарха Філарета до Рівненщини православна громада Свято-Воскресенської церкви УПЦ МП в Острозі провела згідно із своїм статутом збори і одностайно вирішила перейти під юрисдикцію УПЦ КП. Сталося те, що сталося. А верхівка Московського Патріархату і підгодовувані нею депутатська братія та промосковські ЗМІ поспішили штучно, без будь-яких підстав пов’язати дві не пов’язані між собою акції. До Острога, аби не допустити «незаконных (? – Ред.) захватов (? – Ред.) православных храмов», позвозили «канонічних» кликуш із Криму, Одеси, Києва… Щоб надати локальній, місцевого значення події (а що таке зміна юрисдикції однієї-однісінької парафії?) загальноукраїнського значення, керуючий справами УПЦ МП архієпископ Митрофан, «председатель Союза православных граждан Украины» В.Кауров та іже з ними скликали прес-конференцію на Печерську. Зчинився лемент, порівняно з яким «крики» Содому і Гоморри здаються комариним писком.
Натомість Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликав усіх до любові і законного вирішення питання про перехід православної громади з УПЦ МП до УПЦ КП. Зокрема й депутатів, тих, хто взявся в парламенті роздмухувати вогнище міжконфесійної напруги.