Чемпіонський серіал поки що на стадії припущень

Суперважкий дивізіон опинився в центрі загальної уваги боксерського люду принаймні з двох причин. По-перше, саме наприкінці року відбудуться титульні поєдинки, що матимуть особливий вплив на ситуацію в абсолютній ваговій категорії. А по-друге, спроба згуртувати професіональній бокс і об’єднати бійців навколо одного, загальновизнаного чемпіона світу таки набула конче необхідної конкретики.

Мова про ініціативу найпрестижнішого з професіональних боксерських об’єднань – Всесвітньої боксерської ради. Її керівництво запропонувало колегам і конкурентам один раз на чотири роки проводити так званий об’єднальний турнір чемпіонів світу за чотирма найпрестижнішими версіями, за підсумками якого й визначати абсолютного лідера в суперважкій категорії.

Ні формат майбутнього змагання, ні можливі дати та місце його проведення поки що не названі, проте почин і справді вартий щонайпильнішої уваги як безпосередніх адресатів ініціативи, так і широкої спортивної громадськості. Найпершою на заклик WBC, як і слід було чекати, відгукнулася найменш впливова фундація – Всесвітня боксерська організація, чий авторитет останнім часом дещо підвищив мужній і достатньо класний боєць Ламон Брюстер. Інші поки що вичікують, хоча й не відкидають ідеї загалом. Не виключено, що Всесвітня боксерська асоціація, як і Міжнародна боксерська федерація, нині більше заклопотані внутрішніми «розбірками»: WBA найближчим часом проведе черговий титульний бій, а IBF, оголосивши про його проведення в своїй номінації, прагне забезпечити порозуміння між офіційними конкурентами.

І все-таки перспективи об’єднального процесу в професіональному боксі доволі туманні. Бо там, де правлять бал величезні гроші, розраховувати на здоровий глузд і справді важко. Бодай тому, що, зголосившись на проведення чемпіонського серіалу, профі-об’єднання мають піти на взаємні компроміси, а отже, й на певні організаційні, комерційні та іміджеві втрати. Чи готові до цього їхні лідери та фактичні господарі, однозначно сказати не можна. В усякому разі, гіркий досвід Міжнародної шахової організації, яка розділилася на вдвічі меншу кількість угрупувань, але вже не перше десятиліття потерпає від внутрішнього розколу, оптимізму не додає.

Але перший крок назустріч уже зроблений, і тепер боксерський світ очікує розвитку подій. Значну роль, як стверджують аналітики, можуть відіграти й цьогорічні титульні бої в суперважкій категорії: їх переможці не лише зміцнять свої позиції в світі професіонального боксу, а й отримають моральне право диктувати вигідні для громади умови розвитку цього популярного виду спорту.

Як відомо, остаточно визначилися з організаційною конкретикою Всесвітня боксерська рада та Всесвітня боксерська асоціація. Найпрестижніша номінація презентує давно очікуваний поєдинок українця Віталія Кличка з американцем Хасимом Рахманом. А пуерториканець Джон Руїз, який зберіг золотий пояс WBA після дискваліфікації Джеймса Тоні, битиметься з російським велетнем Миколою Валуєвим. Перший бій відбудеться 12 листопада, другий – 17 грудня.
А от Володимир Кличко поки що в роздумах. Оголошений офіційним претендентом на титул одразу за двома версіями – IBF і WBO, наш співвітчизник досі не визначився з тим, кому кинути виклик – Крису Бірду чи Ламону Брюстеру. Хоча зрозуміло, що раніше наступної весни титульний бій за участю киянина відбутися не може: Брюстер ще не відійшов од бою з албанським німцем Красніки, а на Бірда чекають залаштункові баталії.

Будемо чекати й ми: на подальший розвиток подій.