«Польові командири» застерігають

Півмісяця залишилося до річниці Майдану – початку Помаранчевої революції. Її «польові командири» готують на 20 листопада нову сцену і нове віче.

«Ні панахиди, ні свята не буде, а буде серйозна розмова», – заявив «польовий командир» Тарас Стецьків. Разом із колегою Володимиром Філенком вони розробили свій план дій на цей день. «Польові командири» закликають Ющенка і Тимошенко прийти на Майдан в один час, стати поруч і дати відповідь народу на два запитання: що сталося і що буде далі? Виступи лідерів треба транслювати на всю Україну, аби «політики вибирали слова, дисциплінували себе». Ющенко й Тимошенко, за задумом «польових командирів», мають привселюдно обрати шлях у майбутнє. «Проектів» цього шляху є кілька. Перший – єдиний передвиборний блок як спосіб недопущення реваншу антипомаранчевих сил. Другий – НСНУ і БЮТ ідуть на вибори окремо, але відмовляються від взаємної дискредитації, боротьби на знищення і конкурують лише публічними програмами власного бачення перспектив України. Лідери мали б на Майдані оголосити, що у Верховній Раді створять коаліцію, право на висунення кандидата у прем’єр-міністри від якої мала б та з двох сил, що набрала більше голосів на виборах. Інша – зобов’язалася б підтримати.

«Польові командири» революції сподіваються: якщо буде відомо, що на Майдан вийде і Ющенко, і Тимошенко й «ніхто не сховає голову в пісок», то їх послухати прийде від 200 до 400 тисяч людей. Профінансувати таку акцію «командири» мають намір за народні гроші: на рахунку залишилося ще 12 мільйонів гривень із пожертв на перший Майдан.

Щоправда, як зізнався Володимир Філенко, ні президентська команда, ні команда Юлії Тимошенко поки що не дуже сприймають цю ідею. «Лінія війни», за його словами, перемагає із боку НСНУ, представники якого «роблять Майдан під президента». БЮТівці теж пропонують Юлії Тимошенко вийти на спілкування з народом, але не до мікрофона на головній сцені і не одночасно з Ющенком. Було б чесно, на думку Філенка, навіть надіслати Тимошенко запрошення від Ющенка. Є й інші плани від інших сил, за словами Т.Стецьківа, навіть провокаційні, зокрема про «триєдине святкування» спільно з торішніми переможеними. Це вже, на думку Стецьківа, буде прямою зрадою Майдану, незалежно від того, чи «НСНУ буде з Януковичем, чи БЮТ з Януковичем».
Лунають і пропозиції відсвяткувати цей день веселіше: із врученням нагород, наметами, польовою кухнею, безплатним пивом тощо. «Люди не заради каші та пива прийдуть. А за правдою. Нема що святкувати», – вважає Стецьків.

«Польові командири» не заперечують проти того, аби на Майдан 20 листопада прийшли і Наталя Вітренко з симпатиками. Бо не вірять, що «кількасот людей» зможуть робити погоду серед багатотисячного віче. А якщо «хуліганитимуть на чужому весіллі», то їх сам народ приведе до порядку.

– Не забувайте, що один із наших «польових командирів» нині міліцію очолює, – заспокоїв Володимир Філенко.

А тим часом партія «Пора», як заявили її лідери, теж готується «знову почати Майдан».