Пташиний грип: смертельна загроза чи піар-компанія?

Імовірна пандемія грипу-мутанта (симбіозу звичайного людського і смертельного пташиного вірусів) неабияк налякала світ. Благополучна Європа робить щеплення, зачиняє кордони. Забороняючи ввезення продуктів із неблагополучних країн, зміцнює імунітет населення полівітамінами і обіцяє фантастичні винагороди за винайдення ефективної вакцини. В Україні все інакше – урядовці заспокоюють, що ситуація під контролем, а люди, надто незаможні, продовжують їсти курятину й гусятину, цілком слушно вважаючи, що голод дошкульніший за невідому загрозу.

Що насправді відбувається й чим, як кажуть ворожки, серце заспокоїться, на зустрічі із журналістами міркували поважні люди – віце-прем’єр-міністр України з питань агропромислового комплексу, голова Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Юрій Мельник, перший заступник Державного ветеринарного лікаря України Володимир Гуржеєв і заступник міністра охорони здоров’я України Сергій Бережний.

Юрій Мельник нагадав усі важливі циркуляри з цього питання – указ Президента України про запобігання та мінімізацію наслідків високопатогенного грипу, обговорення в парламенті, урядові рішення. Сергій Бережний каже, що задокументовано пташиний грип як смертельну хворобу 1996 року, але інфлуенцу з епізоотичним забарвленням виявлено ще 1963-го. Можливо, епізоотія стала причиною найбільшої пандемії іспанки 1918 року, яка забрала мільйони життів, обираючи дітей і молодь, але цього тоді ніхто не знав. В Україні триває підготовка до пошуку вакцини проти пташиного грипу, але питання фінансування поки що тільки на папері.

Попри весь наш скепсис боятися нинішньої зими є чого – поширення пташиного грипу й можливий його союз із традиційним збігся в часі з імовірною появою нового збудника звичайного грипу, проти якого в людей нема імунітету, та й вакцини майже безсилі, бо створені проти вже відомих вірусів. Такі епідемії й без епізоотії «косили» людей. Щеплення проти грипу можна зробити без проблем, певне, лише в столиці: вакцину маєте змогу обрати на власний розсуд, заплативши, дешевше – за російську, або дорожче – за західноєвропейську. У регіонах же із вакциною перебої. Володимир Гуржеєв, щоправда, назвав дефіцит вакцини в Одесі вигадкою. Мовляв, міністрові АПК відмовилися робити щеплення не через те, що її нема, а побоялися «процесу на ходу», без з’ясування стану здоров’я урядовця. А нам як робитимуть щеплення?

Юрій Мельник, розповідаючи про суворі заходи на кордонах нашої країни, неподалік від яких є випадки пташиного грипу, запевняє, що ситуація під контролем. Він дуже здивувався, дізнавшися, що прикордонники бояться оглядати транспорт, шукаючи неліцензоване куряче м’ясо, бо не мають захисного протиепідемічного спорядження: «До нашої комісії входить заступник Держкомкордону, але він про це нічого не сказав. Якщо скаже – вживемо заходів…» А якщо не скаже?

Найпевнішим заходом запобігання поширення пташиного грипу Юрій Мельник називає ізоляцію великих пташиних господарств. Але ж не всі їдять інкубаторських курей. На моє запитання, що буде, якщо власник чималого поголів’я курей, гусей чи індокачок, скажімо, на Вінниччині, закопає померлу від пташиного грипу особину, а решту імовірних носіїв поріже й продасть на базарі, мені відповіли, що державна політика запобігання смертельній інфекції спрямована передовсім на великі підприємства. А якщо фермер чи селянин спробує продати птахів-носіїв, то ветеринари зупинять, розпізнавши їх за зовнішнім виглядом. Он які у нас спеціалісти!

Володимир Гуржеєв повідомив, що в кожній районній адміністрації є телефон, за яким власники птиці чи працівники великих підприємств можуть повідомити про неадекватну поведінку птахів, і на місце одразу ж виїдуть фахівці. І розповів, що сам «по тривозі» разом із бригадою виїздив на Херсонщину, звідки надійшла інформація про захворювання однієї курки. Пташку обстежили у обласній лабораторії й переконалися, що вона не хвора на грип.

Найпильніша увага прикута до Одещини, яка межує з регіонами Молдови, де хворі птахи вже є. Однак пан Володимир дуже наполегливо попросив засоби масової інформації не лякати людей, а заспокоювати їх, розповідаючи, що роблять президент і влада. Щоб люди не помирали від переляку через інфаркт чи інсульт, як це було в США під час ураганів. Переконував він і в тому, що рішення про заборону імпорту курятини з країн, де є випадки захворювань на пташиний грип, будуть вчасними і адекватними: «Так було щодо Румунії, Греції. Хоча сьогодні Греція заявила, що в них пташиного грипу нема, й ми знімемо заборону». А якщо це неправда?

Голова Федерації птахівників Олександр Бакуменко запевнив, що продукція вітчизняних птахофабрик якісна й безпечна, й дуже різко звинуватив журналістів у нагнітанні паніки й скороченні виробництва курятини.

Такий пошук винних не сподобався й насторожив, бо це ми вже не так давно «проходили». Тим паче, що фактів проникнення контрабандного м’яса птиці в Україну, попри всі вжиті заходи, ніхто не спростував. А Володимир Гуржеєв сказав, що захворювання людей на пташиний грип можливе не лише нинішньої зими, а й навесні наступного року, коли перелітні птахи повернуться в Україну, провівши кілька місяців у Африці разом із смертельно хворими. Чи буде проблема пташиного грипу актуальна в Україні аж доти, ніхто не сказав. Як і про те, коли розпочнеться реальне фінансування.