Борги – суддям, суди – громадянам

Завершив роботу сьомий з’їзд суддів України, учасниками якого були 520 делегатів. Голова Верховного Суду України Василь Маляренко у своєму виступі намалював далеко непривабливу картину вітчизняного судочинства. Правосуддя в нашій державі здебільшого чиниться в старих і непристосованих приміщеннях. Та що казати про місцеві суди, коли справами завалені навіть коридори Верховного Суду. «Схоже, незабаром як склад для документів доведеться використовувати, даруйте на слові, туалетні кімнати», – заявив Василь Тимофійович.

Спостерігається непомірне навантаження на служителів Феміди. У колишньому СРСР річна норма на одного суддю становила 44 справи. Тепер він розглядає 120. Загалом же в першому півріччі поточного року 6,5 тисячі суддів опрацювали 3,5 мільйона справ. Це в кілька разів більше, ніж 2001-го.

Водночас українська судова система не заповнена вщерть. Півтори тисячі вакантних посад чекають юристів. Проте ті не квапляться на роботу до суду. Не задовольняють їх ані умови, ані розмір грошової винагороди. А тому кожен п’ятий суддя має досвід роботи менш як три роки. Парадокс, але факт: у судову систему намагаються проникнути, так би мовити, невдахи від правоохоронних структур. За образними словами пана Маляренка, суддею в нас може стати навіть той, хто, скажімо, опановував секрети перукарського мистецтва або вчився керувати готельним бізнесом. Тож не дивно, що 2004 року до дисциплінарної відповідальності було притягнуто 129 служителів законності, а в першому півріччі 2005-го – 62. Більше того, за порушення присяги звільнено 5 суддів, проти сімох порушено кримінальні справи.

На що присутній у залі Віктор Ющенко одразу ж відреагував:

– У нашій судовій системі дуже високий відсоток корупційних діянь, – зауважив Віктор Андрійович. – Про це, зокрема, свідчить і президентська пошта. У більшості листів йдеться про незадовільну роботу суддів, правоохоронних структур. Торік, не знайшовши правди в Україні, 9 тисяч наших громадян звернулися до Європейського суду в Страсбурзі. А в нас звільнено п’ятьох горе-суддів. Тут щось не так…

Схоже, найближчим часом на вітчизняну судову систему чекає серйозне реформування. А з нею – й певні блага для суддів. Приміром, у законопроекті «Про бюджет-2006» фінансування судової системи передбачено збільшити на 43 відсотки. Фонд заробітної плати – майже втричі. Становитиме він 738 мільйонів гривень проти 269 у поточному році. Щомісяця в середньому за свою роботу суддя отримуватиме 3800 гривень грошової винагороди. Тоді як бюджетник матиме лише 800.

– Суддя повинен бути самодостатнім і незалежним. Лише за такої умови ця людина бездоганно виконуватиме свій нелегкий, але потрібний для суспільства професійний обов’язок, – зазначив Віктор Ющенко. – Розпочинаємо розробку п’ятирічної програми з будівництва типових судових приміщень. У кожному обласному центрі буде свій Палац правосуддя. Неодмінно треба подбати про розв’язання проблеми інформатизації судів, а також забезпечити людей, що служать законності, житлом. Одне слово, держава має повернути борги суддям, а суди – нашим громадянам. Рухаючись у такому напрямі, твердо переконаний, відбудеться взаємне очищення, яке сприятиме поверненню в суспільство моралі та сумління.