Ви вже у списках!

Передумовою того, що майбутні березневі парламентські вибори будуть чесними, можна вважати складені списки виборців. У цьому запевняє голова ЦВК Ярослав Давидович.

Центральна виборча комісія отримала з регіонів списки на 36545550 виборців. Це на мільйон із лишком менше, ніж на президентських виборах. Причина цього – неточність колишніх списків. Для їх оновлення було застосовано введення графи «місце народження виборця». Це дало змогу позбутися основної проблеми – так званих двійників (коли одна й та сама людина входить до списків виборців різних міст). Було виявлено й «мертві душі».

Зменшення кількості електорату особливо спостерігається в Криму, Донецькій, Львівській областях і Києві. А Полтавська область змінусувала аж на 160 тисяч громадян. Дещо зросла кількість виборців у Тернопільській та Хмельницькій областях, але не більш ніж на 13 тисяч осіб.

Голова ЦВК розповів, що для гідної роботи цієї установи було закуплено обладнання та програмне забезпечення. До речі, на кошти ОБСЄ. Також для поліпшення роботи ЦВК створено комісію, яка слідкуватиме за точністю списків. До того ж створено ще й так звану школу, де щоденно 140 комп’ютерників із регіонів навчатимуться працювати з відповідними програмами.

Раніше на підготовку списків відводилося 15 діб. Нині – 5 місяців.

Розповів голова Центральної виборчої комісії і про надійність системи, яка непідвладна жодним хакерам. З регіонів інформацію передаватимуть на електронних носіях через кур’єра. Хтось пожартував, що кур’єра можна спіймати і відібрати в нього дискету. Ярослав Давидович відповів, що це не спричинить жодних проблем і збоїв, потрібні дані все одно буде доставлено до ЦВК. І навів кумедний випадок минулорічних виборів. У Житомирській області член виборчої комісії забув бюлетні в кафе. Нічого. Забрав наступного ранку.

По закінченню прес-конференції Ярослав Давидович провів журналістів до комп’ютерної кімнати. Тут ми мали змогу прочитати на моніторі свої прізвища та родичів у виборчих списках Києва, а також інших міст. Відтепер кожен може перевірити наявність свого прізвища у списку виборців, завітавши до приміщення робочої групи району, де проживає.