«Сонячна хвиля» зігріла серця

Минулого тижня в столиці відбувся Міжнародний інтеграційний театральний фестиваль «Сонячна хвиля». Це дійство, метою якого є привернення уваги суспільства до потреб людей із функціональними обмеженнями, вже четверте.

У «Сонячній хвилі» взяли участь понад 400 дітей з фізичними вадами, які однак мають неабиякі таланти та здібності. До Києва також прибули представники громадських організацій, які опікуються дітьми-інвалідами, та художні колективи з Росії, Білорусі, Польщі.

Протягом трьох днів у Будинку культури УТОГ юні учасники фестивалю демонстрували свою художню майстерність – співали, танцювали, грали на музичних інструментах, декламували вірші, ставили вистави. Глядачі із захопленням сприйняли виступи київських театрів «Паростки», «Міст». Особливо полонила присутніх казка «Попелюшка», яку поставив театр «Райдуга». Діти, що мають вади слуху, грали так професійно, мов справжні артисти, і в нагороду отримали шквал аплодисментів. А у фойє Будинку культури було організовано виставку малюнків талановитих художників.

– На фестивалі наші діти довели, що вони талановиті, розумні, багато чого вміють. Тобто особливо не відрізняються від здорових, – сказала керівник Міжнародної спілки матерів дітей з недостатнім інтелектом «Сонячний промінь» Євгенія Стешенко. – Вони мають право на визнання в суспільстві, та їм так нелегко живеться. Однією з найболючіших проблем нині є відсутність соціального супроводу дитини-інваліда. Адже не секрет, що часто сім’ї, у яких народжується дитина з тяжкою фізичною вадою, розпадаються. Тоді матері, яка не може працювати через хвору дитину, доводиться жити на її пенсію, що трохи більша 300 гривень. А ще таким дітям, як наші, потрібна рання соціальна реабілітація, яка б допомогла їм повноцінно жити в суспільстві.