Вирок дуплистим деревам

Попри на постійні запевнення київських природоохоронних державних служб, у столиці триває винищення дерев та зелених зон. Про це на прес-конференції розповіли представники Київського еколого-культурного центру, Дружини охорони природи «Зелене майбутнє» КНУ ім. Т.Шевченка та Української коаліції «За дику природу» і оприлюднили сумні факти нехтування екологічними нормативами.

Передусім було озвучено проблему забудови зеленої зони на вулиці Брестській та мальовничої гори Ліпинка, яку знищує гаражний кооператив. Учасники прес-конференції розповіли, що екскаватори кооперативу працюють вдень і вночі, знищуючи гору та зелені насадження на ній.

Було представлено й два листи Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації, які свідчать, що гаражний кооператив в установленому порядку не узгодив питання із землевідведення. Отже, 3,8 га території використовується протизаконно. Матеріали справи направлено до Київської природоохоронної прокуратури.

Дерева відчувають натиск не лише від охочих захопити незаймані зелені ділянки, а й з боку «Київзеленбуду», – наголосив помічник народного депутата Володимир Сесін. І розповів, як йому пощастило врятувати дуби, що намагалися спиляти. Коли Володимир, зачувши звук пилки, підійшов до працівників, які вже закінчували нищити одне дерево, і поцікавився дозвільними документами, на нього спочатку ніхто не зважив. Згодом йому все ж таки пред’явили акт вирубки насаджень. Від здивування довелося лише розвести руками. На папері отримали смертельний вирок майже всі столітні дуби та сосни, що були на невеличкій території ДВРЗ. Причина вирубки така: дерева дуплисті та всихаючі.

– Звісно, на території міста не може бути повністю здорових дерев, так само, як немає в світі повністю здорових людей, – веде далі Володимир Сесін. – Але зеленбудівці використовують ті ж методи лікування, які існували в стоматологів XVIII століття: якщо болить зуб, його треба вирвати. У цих деревах, можливо, є якісь дупла, де мешкають білки та птахи, але за це їх не можна знищувати. До того ж існує ціла низка способів лікування. Наприклад, можна заліпити їх цементом, зрізати всохле гілля, чи взагалі не чіпати, адже мине не одне десятиріччя поки вони впадуть через ці дупла.

Володимир Сесін одразу зателефонував начальникові міського управління екології природних ресурсів у місті Києві Василем Лупинісом, віза якого значилася на всіх актах зі знесення дерев. Василь Степанович негайно відреагував на дзвінок і наказав припинити вирубку. Також було вирішено провести додаткове обстеження із залученням фахівців, аби здорові дерева більше не втрапляли під бензопилу.

Є в пана Володимира Сесіна пояснення, навіщо потрібна вирубка і який зиск із цього можна мати.

– Старе й трухляве дерево можна лише викинути, а от здоровий столітній дуб має неабияку цінність. Насправді зрубане деревиння списується, тому його можна без жодних проблем пустити наліво, наприклад, підприємцям, що займаються виготовленням меблів.

Звісно, у фахівців столичного об’єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень, про значну роботу яких ми часто розповідаємо на сторінках «ВК», знайдуться і свої аргументи, які ми готові подати в газеті. Але учасники цієї прес-конференції наголошували на головному: зелені зони, вікові дуби – це не тільки гордість Києва, але й живий фільтр. Згідно з даними Київського науково-дослідного інституту загальної гігієни, придорожня смуга дерев завширшки в 15 метрів зменшує кількість пилу в повітрі в кілька тисяч разів.