Що у жменьці рису?

Рис – незмінний продукт на нашому столі, хоча в наших широтах його не вирощують. Іноді замість високоякісного продукту споживачеві  дістаються  зерна брудно-сірого кольору, плов чи каша з якого мають гіркий присмак, іноді з затхлим запахом, а при вживанні на зубах  риплять  дрібні камінці.

Порівняно недавно на полицях магазинів з’явився рис басматі, який росте біля підніжжя Гімалаїв. Цей продукт смачний, з приємним ароматом, проте майже втричі дорожчий за звичайний рис і коштує  до 20 гривень за кілограм.

Непросто вибрати чистий і високоякісний продукт, адже в магазині упаковку не відкриєш. Що ж у тій упаковці, вирішили довідатись фахівці громадської незалежної організації «Експерт», придбавши  в  столичних супермаркетах рис шести торгових марок – «Жменька», «Алімпекс», «Колосок», «Бест Альтернатива», «Oryza», «Bosto».

Аби визначити смакові якості, кожний вид  рису приготували за всіма правилами. Експерти були задоволені  дегустацією. Всі види басматі були приємними на смак та мали  апетитний аромат, особливо «Жменька», «Алімпекс» та «Orizа». Порадував продукт  і білосніжним кольором, що свідчило про хорошу якість. Розмір зерен при варінні збільшився з 6-7 мм до 11-12 мм. Це означає, що в упаковці саме басматі, а не звичайний довгозерний. Рисинки набухли рівномірно, як і має бути. «Якщо ж частина зерен  проварилася, а решта ні, перед вами рис змішаних сортів» – пояснюють спеціалісти «Експертизи».  Про  низьку якість цього продукту свідчать також гіркий, кислуватий  чи борошнистий присмаки. А затхлий і пліснявий запах означають те, що крупа довго лежала на складі й вже почала псуватися.  Рис має неприємний запах полину, якщо за плантацією погано доглядали. Запах солоду вказує на пророслість зерна. Відрадно, що  цих недоліків перевірений рис немає.

Проте були зауваження до маркування продукту та упаковки.  Споживачі не можуть, на жаль, довідатись про те, які мінерали та вітаміни містяться в продукті, що повинно вказуватися на упаковці.  «Oriza» , «Бест Альтернатива», «Колосок», «Жменька» забули зазначити термін реалізації та дату виготовлення. А «Oriza», «Bosto», «Колосок» та «Алімпекс» не вказали країну, з якої привезли рис.

У картонній упаковці  «Алімпекс» і «Bosto» немає  віконечка і продукт неможливо роздивитися, в «Oriza» поліпропиленовий пакет розмальовано так, що його вмісту майже не видно. Пакет ТМ «Бест Альтернатива» може розірватися просто по дорозі з магазину через погано проклеєний шов.

Спеціалісти «Експертизи» зазначили, що якість рису басматі, що продається в Києві, достатньо висока.