Сквернятники

І знову, і знову, і знову… Оця кричуща українська риса – впадати у крайнощі, бути святішим від папи римського (або сатанішим від самого сатани). Якщо протестувати, стояти на смерть, то проти будь-якого будівництва і будь-де! На проспекті Правди (Виноградар) каменем спотикання став… сквер, на місці якого вирішено звести капітальну споруду.

Відстоювачі згадуваного скверу з усього видно, створили щось на кшталт громадського координаційного комітету і регулярно проводять акції протесту. А щоб кожного разу не витрачатися на кумач і фарби, вони використали під стаціонарний транспарант довгий паркан, яким огороджено ненависний будівельний майданчик. Ось про нього і йтиметься далі.

По-перше, розміри. «Правдолюби» зробили кегль виведених ними літер таким, щоб напис видно було здалеку, бажано з Хрещатика: «СЛОВО МЭРА – СКВЕРУ БЫТЬ! МНЕНИЕ НАРОДА – ЗАКОН ДЛЯ ДЕПУТАТОВ!».

За інших обставин я не загострював би увагу читачів на якості написання цієї фрази. Зокрема на відповідності шрифту загальноприйнятим стандартам. Літери, що називається, танцюють і стрибають, роздуваються і сплющуються, нахиляються і падають у всі боки. Одне слово, сію сентенцію втілював у життя на паркані явно не художник. При цьому, повторюю, аршинними буквами, білою фарбою, що чітко виокремлюється на темнозеленому тлі.

А тепер про найголовніше, заради чого, власне, ми й узялися за перо. Цим написом, зробленим без належного дозволу в публічному місці, яким є вулиця, чи то пак, проспект, його автори не просто спотворили краєвид цілого мікрорайону, а й образили національні почуття, а відтак, честь і гідність багатьох-багатьох громадян України, які щодня їздять повз горезвісний паркан на тролейбусах (№№ 26, 35, 36), автобусах (№ 102) та численних маршрутках, ходять пішки тощо. Адже виставлена на показ (для публічного споглядання!) фраза виконана недержавною, тобто неукраїнською, чужою мовою. Особливо обурює те, що пани-СКВЕРнятники посилаються на якийсь там закон. Чи їм це робити? Адже вони брутально, нахабно, зухвало топчуть на теренах столиці України саме чинний Закон про мови. І ще сподіваються на якесь розуміння з боку киян, київської влади. Вони приписують нашому мерові Олександрові Омельченку слова «Скверу быть!». Але ж мер не говорив такого. Можливо, він сказав: «Сквер має бути!» чи щось на кшталт цього. На відміну від «правдолюбів» з Виноградаря київський міський голова не порушує законів, зокрема й мовне законодавство. Та й має, напевне, ту національну гідність, якої, з усього видно, геть позбавлені наші анонімні герої.

«Мнение народа»… Не мало не багато! Про який народ ідеться? Відколи це купка екзальтованих русскоговорящих громадян,  стала цілим народом? Якщо вони мають на увазі народ український, то зась! До цього народу належу і я, і ще багато хто. А ми нікого не вповноважували від свого імені морочити голови депутатам з приводу сумнівної якості скверу (одна паркова скульптура у стилі модерн чого тут тільки варта!).

Згідно з чинним законодавством і правилами поведінки в столиці України місцеві комунальні служби, зокрема працівники ЖЕУ, мають негайно, за допомогою фарби і валика, привести громадський паркан до належного стану. Якщо ж його буде оСКВЕРнено вдруге, то не гріх згадати, що є в Києві правоохоронні органи, тобто міліція.