До висот «помаранчевого» кохання

Розпочалися зйомки драми «ОранжЛав» – першого українського фільму за голівудськими стандартами. Прем’єру стрічки вже заплановано на весну наступного року на Каннському кінофестивалі.

Режисер фільму – відомий український кліпмейкер Алан Бадоєв, автор більш як вісімдесяти роликів. Він закінчив Інститут кіно та телебачення, і про справжнє кіно мріяв практично всі 24 роки життя. Алана з-поміж інших кандидатів обрали продюсери Аліна Панова та Володимир Хорунжий. Вони народилися в Києві, але понад чверть століття жили та працювали у США. В активі Панової та Хорунжого – робота з такими голівудськими зірками, як брати Коени, Мартін Скорсезе, Джордж Ромеро, Джим Кері, Кірстен Данст.

Кілька років тому вони організували власну продюсерську компанію, у найближчих планах якої – зйомки двадцяти п’яти фільмів, третина з них – в Україні. «Алан – глибокий та вимогливий кінематографіст, тож вибір для нашого першого проекту в Україні зупинився саме на ньому», – коментує пан Хорунжий.

Дія «ОранжЛав» відбувається восени 2004 року, коли, ховаючись від зливи, у старий київський трамвай заходять двоє: популярний фотограф-екстремал, невтомний мандрівник та мрійлива студентка консерваторії у класі віолончелі. Пізніше вони вирішили створити свій власний світ – світ кохання. Вони зайшли до просторої порожньої квартири, перерізали телефонний дріт, зняли дверний дзвоник. Кожний день тепер належить коханню, але, врешті-решт, жорстокий світ нагадує про себе стуком у двері....

«Хочу, аби після фільму показані в ньому стосунки називали «помаранчевим коханням», – каже Алан Бадоєв. – Дія відбувається на тлі революції, але жодних політичних мотивів у фільмі немає. Однак рудий колір волосся героїні – це дуже важливо. Революція завжди викликала загострення емоцій. Навіть історія Ромео та Джульєтти відбувалася на тлі боротьби їхніх родин. «Мрійники» Бернардо Бертолуччі – ніжна та красива картина, але події в ній знову-таки на тлі революції. Варто також зазначити, що фільм не тільки не політичний, а й не розважальний».

Головну чоловічу роль мав грати відомий американський актор. Та в результаті змін у сценарії (який Алан писав спільно з Ольгою Кржечевською) роль з просто цікавої перетворилася на глибоко психологічну. Стало зрозумілим, що її може зіграти лише слов’янин.  Тож було обрано російського актора Олексія Чадова («Нічна варта», «Дев’ята рота»). Оскільки американський актор мав грати американця, то Чадов, відповідно, грає росіянина. «Передати справжнє кохання на екрані – одне з найскладніших завдань для актора», – каже він.

Головну жіночу роль виконуватиме модель Ольга Макєєва. Не силкуйтеся пригадати це прізвище – воно вам поки що невідоме. Річ у тім, що головну героїню режисер обирав прискіпливо, із 400 претенденток прагнув знайти «неземне створіння з підвищеною чутливістю та емоційністю». Бадоєву, відомому кліпмейкерові, свою кандидатуру пропонували навіть поп-зірки. Та обличчя для «ОранжЛав» мало бути абсолютно новим.

До речі, другу головну жіночу роль також гратиме руда дівчина, а другорядні – відомі українські актори, чиї імена творча група поки що тримає в секреті. У фільмі звучатимуть як українська, так і російська мови. Після прем’єри на Каннському фестивалі «ОранжЛав» з’явиться в українському прокаті, а в червні-липні розпочне мандрівку світом. «Немає сумнівів у тому, що картина про кохання двох молодих людей знайде  глядача у будь-якому куточку земної кулі»,  – запевняють продюсери.

Тож, якщо фільм справді буде таким оригінальним, як його описує режисер, у будь-якому куточку земної кулі незабаром можна буде подивитися українське кіно.