Возвеличили «звинуваченого»

Головними нагородами 35-го Міжнародного кінофестивалю «Молодість» не було відзначено жодну українську картину. «Недостатньо сильні, – вирішило журі на чолі з американським режисером, актором, продюсером Ірвіном Кершнером. – У кіно потрібен не лише артистизм, а й технологічність. Частину українських фільмів узагалі було знято на чорно-білій плівці, та ще й з поганим звуком».

Навіть стрічку «Подорожні» Ігоря Стрембіцького, яка отримала «гілку» Каннського кінофестивалю, не було відзначено дипломом «Молодості». Загалом у конкурсі брало участь лише п’ять студентських українських короткометражних фільмів.

Фестивальні покази, що відбувалися протягом тижня в кінотеатрах Києва, відвідало 130 тисяч глядачів. На деяких сеансах за ціну квитка 15-20 гривень – аншлаг. Вдячна та зацікавлена публіка – те, що найбільше вразило на «Молодості» гостей фестивалю з різних країн світу. «Ми не припиняли дивуватися, як зала Будинку кіно із самого ранку наповнюється молодими людьми, що прагнуть дивитися кіно, – раділи члени інтернаціонального журі. – Такого не побачиш на жодному іншому фестивалі».

Важливо, що в рамках «Молодості» видатні режисери, зокрема, Кшиштоф Зануссі, Вадим Перельман, Ян Ле Муан та інші провели п’ятнадцять майстер-класів. Майстер-класи відвідало понад п’ятсот студентів, на думку яких, ці лекції дали знань більше, ніж річне навчання в кіновузі. Саме створення гідного рівня кіноосвіти має стати тим фундаментом, на якому відбудується українське кіно. Про це, зокрема, казав директор «Молодості» Андрій Халпахчі.

На церемонії закриття голова Наглядової ради фонду «Україна 3000», пані Катерина Ющенко, оголосила про початок конкурсу на кращий сценарій на тему історії України. Крім того, вона вручила приз за розвиток українського кінематографа акторці Ларисі Кадочниковій. «Роль Марічки у «Тіні забутих предків»– одна з найбільш глибоких ролей в українському кіно», – прокоментувала дружина президента.

Почесні нагороди за внесок у світове кіномистецтво отримали Роман Поланський (Франція), Джон Ірвін (Велика Британія), Жерар Жуньо (Франція).
До речі, на феноменально нудній церемонії нагородження в Національному палаці «Україна» був відсутній міністр культури і туризму України, що аж ніяк не применшило значущість фестивалю.

Отже, найкращими студентськими фільмами визнано «Мелодраму» (Польща, режисер Філіп Марчевські) та «Удвох» (Франція, режисер Ніколай Хомерікі).

Найкращий короткометражний фільм – «Молот» (Колумбія, США, режисер Мігель Салазар) – розповідає про дорослішання та сексуальне пробудження хлопчика Пабло, який навчається в католицький школі.

Найкращий повнометражний фільм – «Айсберг» (Бельгія), де режисери Фіона Гордон, Домінік Абель, Бруно Ромі грають також і головні ролі. Це абсурдистська комедія, у центрі якої – життя звичайної родини. Мати випадково проводить цілу ніч у морозильній камері кафе, де працює, після чого у жінки виникає непереборне бажання дістатися айсберга. Вона зникає, і лише через деякий час її чоловік помічає, що чогось у його житті не вистачає. Згодом він вирушає на пошуки дружини. У фільмі майже немає діалогів, натомість багато гумору.

Режисер фільму «Звинувачуваний» Якоб Тюзен, що отримав Ґран-прі «Молодості» в розмірі десяти тисяч доларів, відомий роботою зі скандальним Ларсом фон Трієром. Повнометражний дебют Тюзена – класичне похмуре данське кіно про проблеми в родині, що ззовні цілком щаслива. Історія про вчителя плавання Генріка, його дружину, секретарку Ніну та їхню 14-річну доньку Стін поступово перетворюється на напружений трилер. Режисерська робота балансує на межі фантазії та реальності.

«Реальність – це те, що ви знаєте, але те, що ви бачите, – фікція», – визначає Якоб Тюзен суть кіномистецтва.