Армія без прапорщиків

Традиційно ближче до кінця року начальник Генерального штабу Збройних сил зустрічається із атташе з військових питань дипломатичних представництв у Києві. Як і його попередники, генерал-полковник Сергій Кириченко ознайомив гостей із 40 країн зі станом та напрямками розвитку українського війська, обговорив пріоритети співпраці на наступний рік.

Україна поступово переходить від бюджету утримання армії до бюджету її розвитку. Наприклад, якщо цього року 85 відсотків армійського кошторису йшло на утримання війська, наступного – цей показник дорівнюватиме близько 70, а через п’ять років планується знизити рівень «проїдання» до 57 відсотків.

Стратегія розвитку Збройних сил на сучасному етапі обумовлена чітким визначенням зовнішньополітичного курсу нашої держави на європейську та євроатлантичну інтеграцію. В цьому контексті можна згадати, що міністр оборони Анатолій Гриценко виступив з ініціативою залучення експертів альянсу до розробки плану дій Україна – НАТО. На його думку, ця співпраця допоможе ефективніше виявляти, які військові сфери потребують першочергового удосконалення та які ресурси потрібні для того, аби наблизитися до набуття членства в євроатлантичній структурі. Повідомив міністр, що план дій Україна – НАТО планується завершити у березні 2006 року.

Говорячи про виконання заходів Державної програми реформування і розвитку Збройних сил на період до 2005 року, начальник Генштабу зазначив:
– Завдяки повному ресурсному забезпеченню, ми цього року змогли досягнути тих показників у підготовці військ, які визначені програмою співпраці. Наприклад, уперше за часів існування війська незалежної України екіпажі  Повітряних сил й армійської авіації Сухопутних військ налітали по 60 – 65 годин. До кінця року доведемо цей показник до 80 годин.

Щодо Державної програми розвитку Збройних сил України на 2006 – 2011 роки, то Сергій Кириченко поінформував іноземних військових атташе, що передбачено корінну реорганізацію системи управління армією. Зокрема, командування видів Збройних сил заплановано трансформувати у штаби, а оперативні командування (Львів, Одеса, Чернігів) розформувати і створити на їхній базі територіальні управління, які також займатимуться мобілізаційними питаннями та територіальної оборони.

Структурно Збройні сили складатимуться з об’єднаних сил швидкого реагування та основних сил оборони. Передбачено також збільшити на користь бойових частин співвідношення між ними і структурами забезпечення. Щорічно армія буде скорочуватись і на кінець 2011 року нараховуватиме 143 тисячі штатних посад. Під час реформування ліквідують інститут прапорщиків.

Можна стверджувати: військо України удосконалюватиметься до євроатлантичних стандартів. Це стосується й системи управління, й системи їх забезпечення при виконанні міждержавних завдань під егідою НАТО.