Зате в нас немає політолігархів

Динаміку та парадокси політичних симпатій українського електорату в період між президентськими і парламентськими виборами відстежили політолог Володимир Полохало та директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

Одним із парадоксів стало те, що люди хоч і розчарувалися в лідерах, яких підтримували, але все одно прагнуть впливати на політичне життя країни. Майбутні парламентські вибори, за прогнозами, будуть наймасовішими у сенсі активності виборців. Поштовхом до цього стала саме Помаранчева революція. Незважаючи на те, що народ так і не отримав того, за що боровся, з’явилося відчуття, що від його думки щось залежить.

Щодо рейтингів, то помічено, що президент так і не набув популярності в східних регіонах, зате поступився екс-прем’єрці Юлії Тимошенко позицією в центральних регіонах, а нині вони конкурують у боротьбі за західні. Віктора Ющенка називають нехаризматичним політиком і лідером. «Нині йдеться про те, щоб скоригувати його образ, зробити конкурентоспроможним і «винести на продаж», – вважає Володимир Полохало, – найнегативніший імідж у Петра Симоненка, його «купуватимуть найдешевше».

«Особливістю  нинішньої передвиборної кампанії став пріоритет особистостей над програмами. Нині політика базується не на ідеях, а на харизмі конкретних лідерів», – зазначив Сергій Таран. Стає помітним у нашій країні перехід до демократії шляхом конкуренції. Адже на сьогодні не існує такої політичної сили, яка б монополізувала увесь політичний простір. Цим ми відрізняємося від найближчих країн-сусідів, де є політолігархи Путін та Лукашенко.

Чи не найцікавішим питанням прес-конференції стало те, хто претендує на місце прем’єра. Виявилося, що найбільші шанси мають Тимошенко та Янукович. Парадоксальним визнано те, що колишня соратниця Ющенка Юлія Тимошенко набагато віддаленіша від президента, ніж його колишній опонент Віктор Янукович.

Спостерігається і боротьба за спікерське крісло. Тут існує досить жорстка конкуренція між Володимиром Литвином та Олександром Морозом. А третім може стати той, хто програє прем’єрську посаду.