Біотуалет як гуманітарна допомога

Банкова – одне із найпривабливіших вулиць для різних акцій протесту. Демонстрації тут відбуваються чи не кожного дня. Особливо допікає учасникам мітингів огорожа, яка залишилася тут після реконструкції вулиці. Зняти її мали ще кілька місяців тому, однак влада поки що зволікає. Паркан цей і став приводом до чергового протесту.

Проти нього виступили деякі депутати столичних райрад, які днями вийшли зі складу Народного союзу «Наша Україна». Вони розчарувалися в політиці команди президента та його партії. Та й недоторканність депутатів місцевих рад викликає незадоволення.

А огорожа на Банковій допекла їм, бо є «бар’єром між владою та суспільством». Згадуються й паралелі з режимом Леоніда Кучми: колишній глава держави також відгородився від народу під час Помаранчевої революції.

Тож учасники акції протесту ...прикували себе до огорожі за допомогою наручників. Звичайно, така ініціатива викликала супротив із боку правоохоронців, які спробували перешкодити депутатам. А ті враз згадали про свою недоторканність, яку так активно засуджують.

Депутати Олекса Юрченко, Ігор Балацій та ще кілька їхніх колег пообіцяли, що стоятимуть біля Секретаріату Президента, доки не демонтують залізну решітку. 
– Згодом провідати їх прийшли колишні однопартійці, а нині вже опоненти із Молодіжного союзу «Наша Україна». Навіть «гуманітарну допомогу» принесли: біотуалет, туалетний папір (либонь, щоб не засмічували Банкову), а також бутерброди, гарячий чай, консерви «Сніданок туриста» і книгу Панаса Мирного «Повія».

До дискусії приєдналися кілька бабусь, які проходили повз натовп. Як часто буває в таких випадках, хтось із  них згадав, що «за совєтських часів такого б не сталося». В результаті на Банковій зчинився справжній гармидер.

Ситуацію з огорожею біля Секретаріату трохи прояснив голова Державного управління справами Ігор Тарасюк. У ефірі на «5 каналі» він зауважив, що на Банковій планують створити площу для урочистостей за участі глави держави та іноземних гостей. «Для проведення церемонії потрібні відповідні заходи безпеки і розмір площі, щоб проходила почесна варта і розмістився оркестр», – пояснив пан Тарасюк.

Найближчим часом вулицю все-таки відкриють. Наразі розглядає це питання і Київрада, столична влада навіть послала делегацію до європейських країн, аби вивчити їхній досвід.