На захист «Народного слова»

Коли наприкінці минулого року кіровоградська газета «Народне слово» виступила проти численних порушень під час президентських виборів, обласна держадміністрація – один із її співзасновників – заклала в бюджет учетверо менше коштів на підтримку видання.

Нове керівництво області, навіть не повідомивши завчасно колектив «Народного слова», взагалі припинило фінансування, натомість намагається провести реорганізацію газети, позбавивши її прав юридичної особи.

Ще 27 вересня про цю ситуацію я повідомив Президента України, запропонував винести питання про стосунки влади і ЗМІ в Кіровоградській області на засідання Ради з інформаційної політики при Президентові України.

Відповіді з Банкової немає й досі.

Облдержадміністрація знову намагається провести реорганізацію редакції газети «Народне слово». Колектив видання розцінив це як зазіхання на свободу слова і вирішив розпочати 31 жовтня безстрокове голодування на робочому місці.

Національна спілка журналістів України висловлює свою солідарність з колегами із «Народного слова».

Я звертаюся до глави держави як гаранта конституційних прав і свобод громадян України: чому ігнорування голови Кіровоградської обласної державної адміністрації конституційними нормами, вашими публічними запевненнями про утвердження свободи слова в Україні, про те, що влада не втручатиметься в діяльність ЗМІ й журналістів, залишаються безкарними?

Журналісти чекають від вас, Вікторе Андрійовичу, чіткої і недвозначної оцінки діяльності пана Зейналова, голови Кіровоградської облдержадміністрації.
Без конкретної реакції на його поведінку всі запевнення щодо захисту свободи слова залишаються лише публічною риторикою.

Ігор ЛУБЧЕНКО, голова Національної спілки журналістів України.