УПА будила серця патріотів

Відомий поет, перший голова Народного Руху Іван Драч згадує, що його, «затятого комсомольця-активіста» з Київщини, 1959 року «зробили українцем» студенти-однокурсники університету імені Тараса Шевченка, вихідці з західної України, їхні розповіді про УПА, повстанські пісні. «Моя обплутана душа розкривалася, я зрозумів потрійну систему тогочасної ідеології», – каже Іван Федорович.

Генерал СБУ Олександр Скипальський уперше приїхав до батьків на Волинь у зеленому мундирі прикордонника 1964 року. «Ніхто не вірив: як це волинянина взяли у війська КДБ», – згадує О.Скипальський. Його біографію (чи географію України) не роздивився казах, який приймав документи на вступ до Казахського відділення Вищого прикордонного командного училища. Допомогло, за словами Скипальського, можливо, й те, що перед вступом він вчився в ПТУ і працював на заводі в Донбасі.

Якось, працюючи вже в органах контррозвідки, Олександр Олександрович натрапив на секретні документи про героїчну боротьбу УПА під Луцьком. Найбільше його вразила інструкція: «Ми припиняємо збройну боротьбу, але йдемо в радянські партійні органи, щоб у владних структурах України билися українські серця». «Тоді й я задумався: в мене ж теж українське серце», – згадує О.Скипальський. Бачив він й інші документи: понад 100 тисяч бійців УПА було знищено енкаведистами вже після війни. «Нині ці кати мають пільги, ордени і найбільше протестують проти визнання УПА і Української держави загалом», – каже Скипальський. І пропонує: «Як тільки відкриємо документи і притягнемо їх до відповідальності, тоді вони самі попросять примирення».

Професор Тарас Кияк, будучи депутатом Верховної Ради, а згодом на відповідальних посадах Ради Нацбезпеки й оборони, теж мав доступ до секретних архівів. «Для мене відкрилася страшна правда, я побачив, хто насправді є катами, хто розстрілював і вішав людей, хто наповнював криниці трупами. Енкаведисти, чекісти – вони формували загони, яких кидали з криками «За Україну!» на села і палили їх від імені бандерівців, – розповів професор. – Тоді я згадав про трактування слів «терор» і «бандитизм» у тлумачному словнику: ці визначення повністю підпадають під ті дії, що їх творили на території України війська НКВС».