Хрущов заховав німецькі документи

– Пане Сергійчук, яка причина того, що ОУН-УПА досі не визнані державою?

– Українській владі за 14 років незалежності не вдалося (а, очевидно, й не було такого намагання) довести до свідомості народу всю правду про те, що відбувалося на наших землях із початком Другої світової війни. Це головна причина. Наші державні керівники мають самі глибоко вивчити історію, усвідомити: влада дана їм тими попередниками, яких вони не спромоглися вшанувати.

– Чи можливе примирення між бійцями УПА і Червоної армії?

– Між тими, хто народився в Україні, хто усвідомлює себе українцем, таке примирення має бути. Між тими, хто не сповідує ідеалів української державності, примирення не буде.

– Комуністи заявляють, що навіть з юридичної точки зору неможливе визнання ОУН-УПА, оскільки треба переглянути рішення Нюрнберзького процесу. Мовляв, цього в Європі не зрозуміють…

– Хай комуністи добре вивчать історію, подивляться в свої ж секретні архіви. У тих архівах із 1946 року лежать німецькі документи, переслані представником СРСР Микиті Хрущову, тодішньому керівнику УРСР. Вони свідчать про антигітлерівську діяльність ОУН-УПА. Хрущов наказав заховати ці документи до секретного архіву. Чому? Бо вони свідчать однозначно: ОУН і УПА боролися за українську державу, боролися не тільки на українській землі, а навіть на теренах Третього рейху. Ми ж не знаємо широкомасштабної діяльності комуністичного антигітлерівського підпілля на території Третього рейху. А широкомасштабне українське націоналістичне підпілля діяло в Дрездені, Гамбурзі, Берліні, Мюнхені, Бремені, Потсдамі тощо. Воно внесло свій вклад у перемогу над гітлерівською Німеччиною. Але цього наші ліві сили не хочуть згадувати.