Із темряви – до лазерної ілюмінації

Є у столиці місця, де вночі ходити страшнувато, ліхтарів немає. Це передусім стосується мікрорайонів приватної забудови. Якщо там на центральних вулицях підсліпуваті світильники ще так-сяк дають змогу орієнтуватися, то бічні провулки – у суцільній темряві.

Міське керівництво вже наслухалося від мешканців скарг на ці незручності. Якби то лише відсутність освітлення у столичних селах була причиною негараздів – там і газу деінде немає, і водопроводу, і каналізації, і телефонів… Усе це буде! Так обіцяє програма «Київ без околиць». Наша газета регулярно розповідає про її виконання. Хоча про вуличне освітлення сказано було мало, а зроблено ще менше. На розширеній колегії КМДА із розповіді директора комунального підприємства електромереж зовнішнього освітлення «Київміськсвітло» Анатолія Горбунова ми дізналися чимало цікавого.

Спочатку – трохи статистики. У підприємстві працює 400 осіб, які обслуговують 131,1 тисячі ліхтарів, 4300 кілометрів електромереж. Одне з основних завдань – упровадження енергозберігаючих технологій. Анатолій Іларіонович навів такий приклад:

– Упродовж 10 років ми замінили майже 86 тисяч енерговитратних ртутних ламп на економічніші та екологічно чистіші натрієві. І хоча загальна кількість світлоточок у місті зросла майже на 20 тисяч, електроенергії ми зекономили на суму близько 15 тисяч гривень.

Майже у кожній міській програмі йдеться і про поліпшення освітлення. Скажімо, «Твій дім, твоє подвір’я» вимагає від «Київміськсвітла» забезпечити освітлення  прибудинкових територій, а програма «Парки та сквери» – зелених зон. Тож на виконання цих завдань уже вкладено понад 86 млн. грн. і встановлено понад 10 тисяч опор, а на них – понад 49 тисяч економічних ліхтарів. Одних лише кабелів довелося прокласти понад 1200 кілометрів.

Щодо приватного сектору, то життя там таки стало світлішим. Анатолій Горбунов розповів, що роботи з капремонту освітлювальних мереж повністю виконано у більшості мікрорайонів малоповерхової забудови всіх десяти районів столиці. А де ще не впоралися, видано технічні умови на облаштування мереж зовнішнього освітлення. Йдеться про селища Троєщина і Биківня, хутори Редьки та Микільський, Пущу-Водицю, ДВРЗ тощо.

– Перспективним напрямом розвитку мереж зовнішнього освітлення вважаємо впровадження енергозберігаючих світильників на основі надяскравих та лазерних світлодіодів, – зазначив пан Горбунов. – Кияни вже можуть побачити ці технології у дії: на Хрещатику та майдані Незалежності працюють 22 такі ілюмінаційні гірлянди. Новинка дала змогу збільшити інтенсивність освітлення і водночас зменшити потужність у 32 рази!

Однак проблем вистачає. Надто вже часто почали викрадати обладнання і дріт. Лише за три місяці, з липня по вересень, поцупили 115 контакторів на суму 133 тис. грн.

– На жаль, численні звернення до правоохоронних органів з проханням виявити розкрадачів бажаних результатів не дають, – бідкається пан Горбунов. – Святошинському РУВД ми надали копії документів зловмисника, але у порушенні кримінальної справи нам відмовили. Солом’янське РОВД отримало від нас інформацію про організацію, яка запропонувала придбати викрадені у нас же контактори. Відповіді ми не отримали.

А ще додають проблем об’яви, якими обклеєно опори. Здирати їх доводиться щодня, і це відволікає працівників від основних обов’язків.