Робити щеплення чи винищувати?

Небезпека поширення пташиного грипу стала, безперечно, однією з найголовніших тем цього тижня. Вражаючий і людину вірус штаму H5N1 вже перетнув європейські кордони, «засвітившись» у Великій Британії, Туреччині, Румунії і європейській частині Росії.

В аеропортах ЄС ретельно перевіряють пасажирів, які прибувають з Туреччини або Румунії. Митні, прикордонні й санітарні служби ретельно слідкують, аби до Євросоюзу не завозили м’ясні продукти, домашню птицю та пір’я. Наступ пташиного грипу на Європу відчули не лише авіапасажири, а й власники птахоферм, передусім у тих країнах, для яких ця хвороба вже стала реальністю.

Масове знищення домашніх птахів триває в Румунії. І в російському селищі Яндовка, розташованому за 350 кілометрів на південь від Москви, розпочали ліквідацію домашньої птиці та від-стріл перелітних птахів після того, як виявили азійську заразу. Чимало країн Європейського Союзу, зокрема й Німеччина, запровадили обов’язкове утримання домашньої птиці в закритих загонах, аби таким чином унеможливити контакт із дикими птахами. Пояснюють це рішення тим, що  після виявлення пташиного грипу в європейській частині Росії, науковці заговорили про високий рівень ризику й для Німеччини. Раніше, коли надходили повідомлення про пташиний грип у Туреччині та Румунії, зважали на те, що птахи з цих регіонів прямують далі на південь. Шляхи ж диких качок та гусей, що летять із Росії, проходять також через Німеччину. Поки в Україні лише радять тримати домашню птицю в закритих приміщеннях, у Німеччині вже навіть запровадили штрафи для тих, хто порушуватиме відповідне розпорядження міністерства охорони довкілля. З порушників стягуватимуть від 100 до 25 000 євро. А в Баварії недисциплінованим господарям навіть погрожують конфіскацією всього поголів’я домашньої птиці. Щоб врятувати її від винищення, представники аграрного бізнесу запропонували зробити щеплення від грипу. За словами голови Німецького фермерського союзу Ґерда Зоннляйтнера, союз вже давно пропонує боротися з епідемією за допомогою щеплення, а не ліквідації тварин. Треба нарешті відмовитися від таких старомодних методів боротьби і перейти до сучасної стратегії щеплення.

Але міністр довкілля Німеччини Юрґен Тріттін виступив проти. Свою позицію він пояснив тим, що щеплення можна зробити, але тоді виникне проблема – ми не зможемо відрізнити хвору тварину від тієї, якій зробили щеплення, адже в організмі з’являться однакові антитіла. Тому спочатку треба розробити генетично відмінну вакцину.

Водночас Європейський Союз вирішив провести віртуальні навчання і за допомогою комп’ютера симулювати виникнення епідемії пташиного грипу.

Координувати навчання урядовців країн ЄС і наднаціональних органів Євросоюзу доручено Британському урядовому агентству охорони здоров’я (НРА).
Такі навчання передбачають доведення сценаріїв розвитку епідемії до командних штабів, відповідальних за протидію пташиному грипові в усіх країнах Європейського Союзу, через Систему раннього попередження і реагування ЄС, а також через загальноєвропейські телеконференції.

Маловтішні прогнози та припущення вже нині сприяють зростанню попиту на вакцини від грипу. Особливо розкуповують в Західній Європі швейцарський антивірусний преперат Tamiflu. Експерти вважають, що цей медикамент, незважаючи на те, що не є спеціальним засобом проти пташиного грипу, може ефективно допомогти людському організмові побороти цю хворобу, якщо завчасно розпочати лікування. Фармацевти днями збільшили обсяги виробництва препарату. Крім того, стало відомо, що керів-ництво швейцарського концерну веде переговори із зацікавленими урядами єврокраїн про подальше збі-льшення випуску препарату у випадку виникнення пандемії пташиного грипу.