Від зарази вберігає «ладанка»

Ой, летіли дикі гуси, а з ними не дві качечки, а Н5N1 і H1N1. Інакше кажучи – пташиний грип. Його вірус живе в клітинах шлунка дикого птаха, не завдаючи йому шкоди. А от у домашньої птиці спричиняє небезпечну хворобу.

Відомо 15 типів цього грипу. Найнебезпечніший – Н5N1, звичайний – H1N1. Щоб не допустити його поширення територією України, у чотирьох районах Одеської області заборонено торгувати домашньою живністю і яйцями. До того ж введено шестимісячний мораторій на імпорт аргентинських курячих тушок, «ніжок Буша», продукції з курятини.

Пташиний грип – не нова хвороба. Такі прикрощі траплялися з домашньою птицею і у XVIII, і XIX століттях. Про них писав у фантастичній повісті «Фатальні яйця» і Михайло Булгаков. Невідомо, чи читали її працівники птахофабрик на Київщині, але нині вони дбають про стовідсоткову безпеку. У чому переконалися і ми під час поїздки на одну із птахофабрик.

На шляху у ймовірного вірусу добрий десяток контрольних непропускних пунктів. Усе підприємство поділено на окремі бригади на відстані 3-5 км одна від одної. Зовнішні й внутрішні кордони розмічено дезбар’єрами. В’їзд на територію і виїзд – у спеціалізованому транспорті. І тільки через «ладанку» (так робітники називають періодичну формалінову профілактику). На відмінну від «азійсько-західноєвропейських» курників, запевнив директор департаменту маркетингу АТЗТ «Миронівський хлібопродукт» Сергій Малашенко, наші – закритого типу. Із залізобетонним дахом і потужними вентиляторами. Вхід до курників – лише після санітарної процедури: душ, спеціальний робочий одяг і… дотримання особливої контрактної умови: робітники не мають права тримати домашньої птиці. За порушення цієї вимоги – штраф і звільнення. Зарплата від 800 гривень і спеціальний місячний пайок –  4 курки і 60 яєць. Для більшої гарантії безпеки адміністрація має намір закупити вакцину і зробити щеплення всім працівникам.

Дезбар’єри, вентилятори, паркани... – усе це правильно, та все ж зайве. Адже небезпека може підкрастися з іншого боку – від приватників і перепродавців. Тому краще не купувати курей і качок «з рук». У магазинах варто запитувати сертифікат.

Слід пам’ятати, що в зараженій пташиним грипом тушці вірус зберігає життєздатність навіть у холодильнику, а от високих температур боїться: гине за 150оС. Тож ретельна термообробка курятини вкрай потрібна.

* * *

В Україні введено мораторій на імпорт курятини. Чи скористаються вітчизняні птахівники шестимісячною «передишкою» від зарубіжної конкуренції, наданої урядом?

Для тих, хто не знає: щороку українці споживають близько 800 тисяч тонн курятини. Вітчизняних курей  –  300 тисяч тонн.  Отже, є оперативний  простір для нарощування обсягів виробництва дієтичного м’яса.