В Україні вирішується доля Росії?

Знову нагадав про себе опальний російський олігарх Борис Березовський. Тільки тепер він не виявися причетним до якихось скандалів. Фонд громадянських свобод, який очолює бізнесмен, вирішив напередодні парламентських виборів трохи поспонсорувати Україну.

Останнім часом ця організація активізувала свою діяльність в Україні й найближчим часом навіть відкриє тут своє представництво. Невдовзі Фонд громадянських свобод проведе своєрідний конкурс і таким чином визначить, хто ж найбільше заслуговує на грант розміром в 5000-20000 доларів від Бориса Березовського. Претенденти на таку нагороду – електронні мас-медіа, які демонструватимуть виступи кандидатів, та недержавні неприбуткові організації.

Останні можуть виграти кошти на проведення моніторингу виборів, пропаганду соціально важливих тем та роз’яснення суті політичної реформи.
Проте фонд на цьому не зупиняється. На черзі – зйомки документального фільму про отруєння Віктора Ющенка. Режисером стрічки буде Андрій Некрасов. Він уже прославився як документаліст, знявши фільм про вибухи будинків у Москві. Між іншим, ця стрічка якраз дебютує на кінофестивалі «Молодість». Допомога Бориса Березовського становитиме ні багато ні мало – 100 тисяч доларів.

Чому ж олігарх витрачає на Україну такі гроші? Виконавчий директор фонду Алекс Гольдфарб пояснює таку щедрість пана Березовського лише бажанням зробити нашу країну демократичною. «Україна цікава для нас, бо в цій державі вирішується доля Росії», – стверджує він.

Демократичні перетворення у нас, безумовно, позитивно вплинуть на північного сусіда. Ось чому, на думку пана Гольдфарба, Кремль намагався активно впливати на минулорічні вибори. Нині в Україні розвивається демократія, а в Росії, за його словами, «затискають» свободу слова, відбувається відхід до авторитаризму.