Порошенко закликає до єднання

Минув майже рік з часу Помаранчевої революції. Не всього вдалося досягти. Швидше навпаки, особливо після урядової кризи розчарування у владі досягло найвищого рівня.

Один з активістів головного офісу НСНУ Микола Катеринчук впевнений, що не сталося кардинальної зміни старої системи. «Як не прикро це казати, але демонтажу кучмізму не відбулося», – зазначив він. Нині немає правил командної гри. Тому діяльність влади викликає більше запитань, ніж відповідей.

Погоджується із цим і народний депутат Володимир Бондаренко. Він вказує на те, що основні гілки влади зазнали мінімальних змін. Не відбулася і реформа судової системи. Тож, по суті, змінилися лише президент та уряд. Пан Бондаренко покладає надії на майбутні вибори. Адже після них оновлений парламент матиме змогу провести судову реформу. Та й в регіонах з’являться нові обличчя.

Олександр Зінченко вважає, що основною причиною падіння довіри до влади стала саме відсутність моральності, а не економічні чи соціальні проблеми. Бо до урядового скандалу ставлення до перших осіб держави було досить позитивним. Проте влада не зважає на моральні вимоги, які поставило суспільство. Але Помаранчева революція все ж таки принесла позитивні зміни: вона пробудила патріотизм українців.

У такій ситуації виходом із кризи стало б відновлення єдності у владній команді. Як не дивно, таку пропозицію висунув колишній голова РНБО Петро Порошенко. «Об’єднання сил Майдану має відбутися до парламентських виборів, – наголосив пан Порошенко. – На карту поставлена доля України, доля революції й ті надії, з якими люди вийшли на Майдан». Він визнає промахи влади, зокрема те, що злочинців й фальсифікаторів досі не покарано. Проте Петро Порошенко нагадує і про здобутки. В Україні є свобода слова, встановлені нові стандарти політичного життя. Опозиція нині почувається дуже комфортно. Не загрожує нам тепер, на думку екс-голови РНБО, і фальсифікація березневих виборів.

Петро Порошенко заявив, що готовий до примирення із Олександром Зінченком і Юлією Тимошенко. Наразі іншого виходу немає. Проте пан Зінченко поки що не побачив реальних, конструктивних пропозицій про примирення. Поки що він не знає, в якій формі відбуватиметься об’єднання. Заявив лиш одне: воно має відбуватися без скомпрометованих політиків. Однак взагалі, за його словами, єднання потрібне, бо слід дивитися в майбутнє і виробляти стратегію розвитку України.

Кількома днями пізніше і Микола Катеринчук зазначив, що наразі про переговори між НСНУ і БЮТ говорити ще зарано. Звичайно, консультації тривають, проте далі справа не просувається. І пропозиція примирення – це лише приватна ініціатива Петра Порошенка, його бачення виходу із владної кризи. У всякому разі питання про відновлення перемовин із Юлією Тимошенко не розглядалося президією Народного союзу.