Поховали безіменними

Напередодні дня визволення Вишгорода від німецьких  окупантів у центрі міста відбулося перепоховання останків 30 воїнів Радянської армії, котрі загинули 62 роки тому, відвойовуючи  Київ.

– Такими ж осінніми днями на Вишгородських кручах гриміли запеклі бої, – каже керівник пошукової групи «Шана» київського історико-патріотичного клубу «Пошук» Ігор Мегедь. – Під час форсування Дніпра та штурму міста полягли десятки тисяч воїнів. Очевидці тих подій  стверджують, що вода в річці, без перебільшення, була червоною від крові.

Церемонія розпочалася в місцевій церкві Бориса і Гліба, розташованій поряд із залишками древньої князівської фортеці. Саме тут за християнським звичаєм священик відспівав душі загиблих.

– Учасники захоплення та розширення Лютізького плацдарму, місцеві жителі, які були свідками тих подій, стверджують, що чимало загиблих воїнів не були навіть перевдягнені у військову форму, – веде далі Ігор Мегедь. – Найімовірніше, це  жителі Чернігівської, Полтавської областей та лівобережної частини Київської області,  яких було призвано до Радянської  армії відразу після визволення, тому не навчені й не обстріляні. Саме з цієї причини імен жодного із 30 солдатів нам встановити не вдалося. Ні нагород, ні спеціальних капсул з іменами серед останків не знайшли. Солдатські книжки, коли й були, то  вже зогнили.


Цього року це вже третє перепоховання – у липні було захоронено з військовими почестями, ще 60 солдатів. Тоді вдалося встановити ім’я одного з вояків та відшукати його родичів, що мешкали в Архангельській області Російської Федерації.

Як з’ясувалося, в Україні немає спеціальних систематизованих програм, завдання яких перейматися  такою проблемою. На відміну від інших держав, які воювали тоді у нашій країні, й у країнах колишнього СРСР загалом, ніхто точно не може назвати кількість загиблих. По війні вважалося, що кількість жертв була близькою до 20 мільйонів.  Нині історики наполягають на цифрі в 26-30 мільйонів. Допоки  отак «граються» мільйонами, чимало наших співгромадян так ніколи й не довідаються, де поліг їхній  брат, батько чи дід…

За словами керівника пошукової групи, найчастіше розшуковцям допомагають різні громадські організації. У Вишгородському районі такі пошукові акції відбуваються в рамках проекту «Похід пам’яті-2005», присвяченого 60-річчю Перемоги в Другій світовій війні.

Завершилася церемонія перепоховання  в центрі Вишгорода, – біля братської могили, де знайшли свій вічний спокій мужні вояки Другої світової війни. У багатолюдному мітингу-реквіємі взяли участь лідер українських соціалістів Олександр Мороз, керівники групи компаній «Фокстрот» Георгій Дігам та Геннадій Виходцев, які надають допомогу пошуковцям,  учасники клубу «Пошук» та представники міськдержадміністрації Вишгорода.